All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Guide till priming - före målning

Vad du behöver för att fräscha upp - vare sig det vägg, golv eller tak, inne eller ute - du kommer någon gång möter ordet Primer . Och om du tar tid att basera där det behövs, sparar du dig för mycket onödigt arbete och utgifter. Här tar vi beskärning före målning.

Aldrig fel

Per Arne Nilsen säger att det aldrig är fel att misstänka, men ibland kan du lämna.

Den stora frågan är då: Ska du alltid misstänka innan du målar?

- Svaret på det är både ja och nej. Det är aldrig fel att misstänka. Jordningsblocken isolerar och gör den bästa beläggningen bättre. Primer är matt, vilket också gör det lättare att applicera tillräckligt med färg efteråt. Då får du bättre däck med färre lager, säger Per Arne Nilsen i Tikkurila Norge (Beckers).

Måste vara

Nilsen anser att det finns några substrat där du måste göra mark innan du målar.

- Obehandlade ytor måste alltid jordas. Utanför är det särskilt viktigt. Ytorna utsätts hela tiden för fukt, regn och andra väderförhållanden, och golvet hindrar fukt från att komma in. När det gäller obehandlat träarbete inomhus, måste du misstänka att risken för rubbning och garvning minskar ", säger Nilsen.

- Obehandlat trä utomhus måste jordas, säger Per Arne Nilsen i Tikkurila Norge (Beckers).

Tung mark kan användas på tidigare målade och lackerade ytor.

- På hårda ytor, såsom plast, kopparrör och högblanka ytor bör alltid grunda med särskilda primers för att förbättra vidhäftningen, fortsätter han.

Om du måste misstänka bestäms slutligen av färgsystemet. Målningssystem är uppbyggda på olika sätt, och det viktigaste är att du alltid följer tillverkarens instruktioner.

Det finns undantag

Även om de flesta färgtillverkare påpeka att du oavsett de bästa resultat när du skäl, det finns också fall där man kan smyga iväg.

- Där substratet är bra, det är målarfärg, och färgen är inte högglans, du behöver inte slipa. Sedan håller det vanligtvis ytan ren med pensel. Detta måste också göra innan du skäl - och det är minst lika viktigt som primer, säger Nilsen, som tillägger att om den gamla färgen är blankt eller i dåligt skick, bör du ändå ytlig.

Färgegenskaper

Det finns målningar som är gjorda för att undvika fundament, som Classico Kalkfärg från ren och original.

Det finns också vissa målningar med egenskaper som gör att du inte behöver slipa, nästan vilken yta som helst.

- Ja, det är sant att vissa målningar görs så att du inte behöver slipa.Classico Kalkfärg har till exempel mycket speciella egenskaper. Den sitter på absolut alla ytor, och vanligtvis borde du inte slipa innan du målar. Det enda undantaget är igen och "blödande" träverk. Här måste du alltid basera en barriär först, säger Idar Stensvold i Pure & Original.

ADVERT

Mest populära