All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Utomhuskökguide

Vi norrmän gillar att laga ute och hämta grillen så snart snön har smält. Med ett utekök kan du klippa, kära, tvätta och grilla på ett och samma ställe.

Vill du använda köket hela natten, kanske du vill investera i en terrasserad värme.

Fler alternativ

Kakor kan du antingen göra dig själv eller köpa en av målmodulerna. Det finns försäljare som säljer mer eller mindre färdiga köksredskap med allt från inbyggda ugnar till frisörer.

Aduro har modulära utomhuskök, där du kan montera vilka delar du behöver, till exempel en kyl- eller gasgrill, diskbänk och skåp.

LITE ARBETE: Materialen i detta utomhuskök är rena och tålar det hårda norska klimatet - även efter många års friluftsliv kommer det att vara lika bra. Foto: aduro. nej

Vårt utekök är designat av arkitekter Torben Madsen och Mogens Kristensen som har skapat en tidlös design där kvalitet ligger i mitten, säger Line Nederby i Aduro.

MOBIL DESIGN: Mobilt utomhuskök tillverkat av återvunnet material. Foto: Norfax. nej

- Materialvalet är slipat av rostfritt stål, granit och teak, vilket är rentvänligt och klarar det hårda norska klimatet - även efter många års friluftsliv, kommer det att vara lika bra.

Norfax har mobila utomhuskök och lita på miljövänliga modeller gjorda av återvunnet material från tillverkaren Thors-Design. Materialen är underhållsfria och kan sticka ut hela året.

Sundance har åtta olika modeller av fristående utomhuskök i sitt sortiment. Komplett kaklat kök med kylskåp och annan utrustning kommer från 70 000 kr och uppåt.

UTOMHUSEN HAN HJÄLP: För dem som vill ge dina gäster den lilla extra. Foto: Sundance. nej

LAGSMAT när du vill: Dancook leder ett kök som bygger på den danska traditionen genom att laga mat ute. Foto: Dancook. dk

Dancook leder ett utekök baserat på denna danska tradition genom att laga mat ute. De har komplett utomhus kök för dem som föredrar det, men också olika delar för dem som vill bygga ett själv.

Uppmuntrar samarbete

Det är inte bara i Norge som utomhuskök är en växande trend. Industriell designstudent Sébastien Cluzel skapade "Paysage Culinaire" (kulinariskt landskap) för att uppmuntra samarbete i matlagning.

- Syftet med projektet "Paysage Culinary" är att ifrågasätta samspelet med mat och hur vi förbereder det, säger han till Click. nr.

Knivar, skärbrädor och en formpassform är bara några av de funktioner som finns i "Paysage Culinary". Som en miljömedveten byggde Cluzel köket av naturliga element: trä och vulkanisk sten.

Allt på ett ställe

Nina Tolstrup från Studiomama älskar att laga mat."Med detta utomhuskök kan jag både hacka, kål och matlagning", säger hon till ombyggnadslistan. com.

SAMARBETE: Industriell design Student Sébastien Cluzel skapade "" Paysage Culinary "" för att uppmuntra samarbete i matlagning. Foto: sebastiencluzel. com

PRAKTISK OCH MILJÖBESÖKNING: En form i vulkanisk sten som passar kaminen är bara några av de funktioner som finns i "" Paysage Culinary "". Foto: sebatiencluzel. com

Varje komponent i "Utomhuskök" låter dig köpa från en maskinvaruhandel; Tolstrup erbjuder instruktioner om Studiomama.

Longevity

Jørn Østby är marknadschef på Lundhs, en råvaruleverantör av natursten, ett material som ofta används i utomhuskök.

- Förutom naturstenens utseende används den viktigaste fördelen / orsaken till detta i utomhusköket att det är underhållsfritt. Dessutom har det ett liv som inte finns med andra alternativa material för bänkskivor, säger han.

GÖR DET OV: Det här uteköket kan byggas genom att köpa olika delar av hårdvaruhandeln. Foto: studiomama. com

LAG MATEN UTE: Med detta kök kan du göra en fullständig måltid ute. Foto: Studiomama. com

Lågt underhåll

Fördelar med utomhuskök

- Du flytta hela köket utomhus, för de flesta betyder det bättre utrymme och en bättre upplevelse.

- Underhållningsvärdet av matlagning tillsammans.

- Det blir roligare att vara kock och värd / värdinna.

- Minskar stress på människor och utrustning i köket.

- Mer social erfarenhet runt måltiden.

- Du kan grilla hela året, även på vintern.

- Ofta äter människor mer friska när de grillar.

- Lätt att rengöra

Källa: Sundance. nej

Østby säger att eftersom bänkskivan är den mest utsatta delen av ett utomhuskök är det viktigt att det håller bra under många år och kräver lite underhåll.

- Håll det rent med tvål och vatten innan du börjar med lågsäsong.

När det gäller livslängd talar vi om årtionden av vad vi har sett från äldre utomhuskök. En annan fördel med att använda natursten är att du kan använda en understruken diskbänk, som du inte kan göra med en laminatplatta.

Läs också:

Kontrollera smarta altan

Du kan få inspiration till din heminredning

Så lätt du skapar en köksträdgård på terrassen

NULL stress: Natursten är både underhållsfritt och långvariga. Foto: Morten Rakke Photography

Växter här kommer vara mindre nära

ADVERT

Mest populära