All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Guide underhållsfri trall

Om du själv ska bygga terrassen har du möjlighet att välja i ett hav av olika däck - inklusive underhållsfri däck.

De fyra huvudalternativen är kompositplattor, termotre, kebony och obehandlat trä av lark, kjernefuru, ek eller robinia.

- Den främsta anledningen att välja en av dessa i stället för tryckimpregnerat trä är miljöaspekten, men några av alternativen erbjuder också mindre risk för sprickbildning och har lägre krav vare sig det gäller underhåll, säger forskaren på norska Institute of Wood Technology, Audun Øvrum.

Heavy-trall

av nämnda alternativ är de sammansatta plankor längsta hållbarhetstid och kräver också minimal vård eftersom färgen grepp över tiden.

Mått trädäck

dimensioner, dvs tjocklek och bredd brädorna, har en hel del att säga hur länge terrassen kommer att förbli vacker.

Tunna plankor av 21 mm är mindre dimensionellt stabila än plankor med 28 mm. Att ha dimensionerna betydde också när man jämför kvadratmeter eller mätpris.

- Både Kebony och de värmebehandlade produkterna som finns tillgängliga på marknaden idag är så nya att vi inte har någon dokumentation av hur lång tid praktisk användning är som terrass. Men vi tror att dessa, på grund av dess dimensionsstabilitet, är ännu mer påtaglig när det gäller att utveckla sprickor, jämfört med tryck behandlat trä och träslag som kan användas obehandlat, säger Øvrum.

I grund och botten behöver inget av dessa material underhåll utöver vanlig terrasserad rengöring. Det kan emellertid också vara fördelaktigt att applicera lämplig olja en gång i taget.

- Cracking och flaring är förmodligen den främsta orsaken till att människor ska ersätta uteplatsgolvet och med olja varje säsong, kommer denna process att försenas. Dessutom kommer oljebehandling att se till att veden bevarar sin ursprungliga färg och inte gråter, säger han.

När det gäller kebony och värmebehandlat trä, påpekar producenterna att oljebehandling endast har en kosmetisk betydelse.

COMPOSITE TERRACE BOARD: Kompositplattor kan sågas och skräddarsys precis som äkta trä. Foto: Foto: Frode Larsen

Kompositplattform

Vad är det? Plankar av återvunnet plast och träflis. Beachboard, Trex och RCK är välkända produktnamn. Finns i flera färger, riflade eller med mönster som imiterar riktigt trä.

Fördelar: Längsta hållbarhet. Kakel inte och spricker inte. Bra friktion, även på våta dagar. Skada inte jordkontakten. Ändrar färg i liten utsträckning.

Var medveten om: Högt köpeskilling. Visas som något artificiell jämfört med massivt trä

Pris: från 380 kr / kvm (ihålig variant) och 600 kr / kvm (massiva plankor)

Läs också: Terrace Oil eller terrass fläck?

Kebony däckbord

Vad är det? Tall eller lövträ impregnerade med en vätska extraherad från biobränslen. I avfallsfasen kan Kebony behandlas som vanligt obehandlat trä.

Materialet innehåller ingen toxisk, och är den enda impregnerade alternativ som har varit Svan etikett.

Tekniken har utvecklats och patenterats i Norge.

Fördelar: Miljö alternativ med många möjligheter till olika estetiska uttryck, bland annat nära likhet med tropiska träslag.

Var medveten om: Högt köpeskilling.

Underhåll: Kräver ingen behandling utöver normal rengöring. På samma sätt som andra behandlade och obehandlade träprodukter kommer Kebony även gråaktig om den inte är ytbehandlad efteråt.

Pris: Från 360 kr / kvm (28 mm furu) och 560 kr / kvm (22mm nordamerikanska tall).

Läs också: Hur du bygga din egen vindskydd till terrassen

Obehandlad tre

Vad: träslag som lärk, ek och Robinie och kärnved tall innehåller hög andel av naturliga oljor och därför inte kräver Ytterligare behandling för att motstå attacker på marken.

Fördelar : Äkta naturmaterial. Kräver lite energi i produktionsfasen.

Var medveten om : Högt köpeskilling. Ej alltid tillgänglig. Något underhåll för maximal varaktighet.

Underhåll: Normal rengöring med vatten och terrasser. Speciell olja bör användas för ökat ytskydd och förlängd livslängd.

priser : lärkträd (28 mm) från 340 kr / kvm, ek (22 mm) från 265 kr / kvm.

Läs också: Hur mallar som du husets fasad

Termotre

Vad är det? Trä som har utsatts för temperaturer på cirka 200 grader för att motstå utslag. Exempel är svanmärkt Lunawood som består av tall eller gran.

Värmebehandlad bambu är nu också tillgänglig som en terrass.

Fördelar: Ej giftiga, inga tillsatser. Äkta naturmaterial.

Var medveten om : Högt köpeskilling. Vissa beställningsobjekt.

Underhåll: Kräver ingen behandling utöver normal rengöring.

Pris: Thermogran och termokask från Moelven respektive. 330 kr / kvm och 950 kr / kvm, bambu 695 kr / kvm.

ADVERT

Mest populära