All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Guide till hur man tapar

- Ett tips som många inte tänker på när de gör tapeten är underjordiska ", säger Trude Iren Bergheim, chef för Painting Color Stores i Hønefoss.

Om du har nya gipsskivor eller liknande som också mousserar, borde du alltid basera dem på en akrylfärg av sidenmatt, tror vi experten. Detta är att göra en pinne på plattorna så limet tills tapetet inte kommer att dra in i plattytan. Då kommer limet inte att fungera för att fixa tapetet och du kan snabbt blåsa bakgrunden.

Ett annat tips för att få ett bra resultat är att ha samma grundläggande färg som du har i tapeten på baksidan av väggen, så det verkar inte lika bra om tapetet ska springa.

Läs också: Hur muren är på väggen

Ladda väggen ordentligt

Det finns många som tycker att att lägga tapeter är en svår uppgift. Lyckligtvis, idag får du fiberförlusten eller fiberbakgrundsbildet, vilket gör hela jobbet mycket enklare. När det är installerat, rullas limet direkt på väggen, och sedan läggs tapetet torrt - i motsats till pappersfacket som ska fuktas.

- Om du inte har några bakgrundsbilder, bör du gå för en sådan typ, anser Bergheim.

Om du väljer pappersförlusten, är jobbet hackat större än med pappersklippet. Här ska limmet smörjas på baksidan av tapetet innan du försiktigt vikter det tillsammans och sväljer några minuter.

- När du lägger bakgrunden kommer en pappersboll att bubbla upp på väggen. Detta kommer att löpa ut när det torkar, så var försiktig så att du inte arbetar för mycket med dessa bubblor. Då varar tapetet upp, varnar Bergheim.

Läs också: De färgbäddar du måste undvika när du borstar upp

Välja rätt tapet

Bergheim säger att tapeten kommer i de flesta mönster och färger idag.

- Allt från mattytor till skimmer, glitter, 3D-effekter, glaspärlor, stylingadapter, textilier, historiska mönster för fantastiska bilder som täcker hela väggarna. Det är nästan bara fantasin som kan stoppa dig, säger Bergheim.

Om du planerar att placera tapeter på en vägg, ett rum eller två, steg ett är att bestämma vilken tapet du borde ha. Det faktum att det finns så många val är givetvis att det blir lite svårt att ta det snabbt. Bergheim måste titta på nätet innan du går till affären.

- Om du hittar en du vill, skriv ner informationen du hittar. Om du tar med det här till din lokala färgbutik kan du hjälpa till att hitta fler varianter i samma stil. Det finns något om att se och ta på tapeten i verkligheten, säger hon.

Enligt Bergheim finns det inte bara mer som tapeter, men vi vill också ha mer tapeter än tidigare när vi först börjar och oftast tapeterar hela rummet istället för bara en fondsvägg.

- Men detta beror också på bakgrunden du väljer. Om det är stort och färgstarkt mönster kan det vara mycket att lägga på alla fyra väggarna i ett rum.Sedan kombineras det ofta med en neutral tapeter på de andra väggarna istället för att måla.

Experterna är också tydliga att man borde hålla sig borta från "biljard" eftersom kvalitetsförlusten ofta är tjockare. Fibertejp eller tapeter med baksida av fiber är lättare att lägga på väggen, då kan du rulla lim på väggen och hänga tapeten rakt upp.

Läs också: Hur fixar små hål i parketten själv

För att ladda förlust:

Innan du börjar, se till att ytan är slät, fast, solid och avfettas. Använd primer som matchar tapeten. Se till att din utrustning är i ordning och att tapeten är oskadad. Rullarna ska ha samma färgnummer (satsnummer).

HÖGER: Rita en linje för den första tapetlängden med hjälp av penna och vater. Foto: PHOTO: Lars Aarønæs / ifi. nej

VATTEN: Förlimmad tapeter dräneras genom ett vattenbad. Foto: PHOTO: Lars Aarønæs / ifi. nej

Första mätning av alla längder med 3-5 centimeter skärare upp och ner. Var uppmärksam på mönstret på tapeten. Börja så långt från ett hörn att cirka en till två centimeter tapeter går runt hörnet. Standardbredden är 53 cm. I ett hörn ska 51cm vara på ena sidan och 2cm på den andra. Om du börjar bakgrundsbild i ett hörn, mäta 51 cm från hörnet och horisontellt på väggen. Markera med penna.

Använd våt och dra en rak linje (eller många korta) med penna från taket och ner till golvet. Du har nu skapat ett märke för bakgrundsramen.

Använd lödkabeln och dra lödkabeln med blyertspennor. Alla hörn måste överlappas. Här bör du använda överlappsslim.

Förlimat tapeter har lim som fungerar när det blir vatten. Dessa dras antingen genom ett vattenbad eller fuktas på baksidan med våt svamp.

Om de inte limmas, applicera mycket lim eller klistra in och låt det ta några minuter. Där måste du fästa klistermärken på baksidan av tapeten, lägga tapet längd tapetbord och strök klistra mitten av tapeten i längdriktningen.

Lägg alla bakgrundslängder till bordet i förväg. Lämna mönstersidan ner och förskjut dem så att eventuellt spill kan uppstå på bakgrundsbildslängden nedan.

Sträck limet i kanterna och vik bakgrundsbildslängden så att tapetet får lim. Du kan vikta bakgrunden även av förmålad tapeter. När tapetlängden är monterad så är det lätt att hantera för installation och limet är minimalt.

- Du kan också lämna rullen i lådan och dra upp tapeten, fäst vid väggen - och klippa tapeten längst ner. Flytta sedan rutan med tapetet till sidan och repetera, föreslår Birgit Torkildsby, designchef för tapetleverantören Borge.

Använd glasfibern, rulla limet på väggen och borsta i hörnen, och häng det bara upp i tapets längd.

Sträcka

UGN OCH NED: Fäst tapetet från taket och nedåt på väggen. Vik ut längs vägen. Foto: PHOTO: Lars Aarønæs / ifi. com

Infoga förlust längd ordentligt mot taket kant i kant med etiketten strykning fixerad med tapeter borste eller svamp, om pappersförlust och med förlust utjämning om det finns andra typer av förluster.

Strike från mitten mot sidorna. Om tapetet har vikts först först ut den övre delen och fäst den från taket och nedåt på väggen. Fäll sedan ut underdelen och fäst den på samma sätt. Se till att det är ca. 5 cm extra tapeter, eller storleksanpassad, upp och ner.

Bakskuren längs listorna med kniven. Kom ihåg att byta bladblad ofta.

Klipp rent med tak och skor med en skarp tapetkniv medan tapeten är våt. Använd en stålbalk eller ett stålverktyg som stöd vid skärning. Torka bort lim. Om du använder pappersbakgrundsbakgrunden ska du börja torka baksidan av tapeten bra med vatten, till exempel med en svamp. Låt det "svälja" i mellan tre och fem minuter, men inte så det torkar.

Börja inte med att klistra in hörn först

Nej, du ska inte starta tapetet i hörnen, men har väggdörren eller fönstret, du ska starta jobbet där. Detta kommer att spara mycket onödigt arbete.

IFI ( (Information Office for Color and Interior) används också som källa till fallet.

ADVERT

Mest populära