All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Odla örter från balkongen

När sommaren närmar sig, kommer de flesta människor att stanna utomhus så mycket som möjligt. Många gillar att plaska i trädgården med gräsmatta och plantering av blommor eller örter. Och vad är mer frestande, en frisk, egenvuxen ört från din egen trädgård eller balkong? Och bäst av allt behöver du inte vara några herrgårdar för att odla dina egna örter. Så länge som örterna får tillräckligt med sol, vatten och luta sig till vinden kommer de att trivas och växa bra.

Ställ växterna i söder eller väster

Det är inte svårt att växa örter så länge villkoren är fixerade.

- Det är roligt att se hur växterna växer, och det finns extra givande om du får smaka på doftande örter, säger Elin Nordli från Informationscentralen för blommor och växter att klicka. nr.

- Det är lätt att växa örter, du behöver bara några krukor, jord och en vattenburk. Hur väl växterna växer beror mycket på vilket väder vi får, men vi kan hjälpa dem på vägen genom att plantorna är varma och kuperade. De flesta örter älskar solen och tycker inte om vinden. Sätt plantorna på ett ställe som vetter mot söder eller väster, så att de får tillräckligt med solsken och gillar att skratta på kalla norrvindar. Om det finns mycket vind på balkongen, lägg dem så smidigt som möjligt bakom några möbler eller stora burkar av växter.

Välj örter du gillar

Plantmanias tips för plantering i burkar

- Välj stora burkar snarare än många små. I stora krukor och krukor håller jorden bättre fukt och du behöver inte vattna så ofta.

- Se till att det finns dräneringshål i potten för bättre syreförsörjning.

- Lägg till småsten eller Leca som dränering längst ner på potten, ca. 3-5 cm.

- För att hindra mark från att tömma och tömma dräneringshål, lägg ett skikt av filt, trasa eller liknande.

- Fyll med jord. För att undvika vatten och jord öl fyller du marken med 4-5 cm clearance till potkanten. Krukorna är nu redo för plantering.

- Växtstocken på växten måste vara väl täckt med jord. Pressa sedan jorden ihop, men inte för hårt, eftersom det är viktigt att rötterna får gott om syre.

När du väljer vilka örter som ska växa, bör du prioritera de örter som du gillar bäst och brukar använda i maten. Så småningom kan du experimentera med andra sorter och kanske hittar du en ny favorit.

- Inga örter är giftiga så det är bara experimentellt, säger Nordli.

De olika örterna har också olika egenskaper och tillväxtförhållanden.

- Vanliga örter att växa är gräslök som är hårda och mest resistenta. Dill, som kan vara över 1 meter. Koriander, citronbalsam och Basilium, som kommer att vara lös. Olika mynt, som kan tåla mycket, oregano, den klassiska pizzak kryddan, persilja, rosmarin och timjan.

Köp inte örter i mataffären

- De flesta örter är lätta att frö från frön, men de kan också köpas i trädgårdscentret.Men ett bra tips är inte att köpa grytan i fruktavdelningen i livsmedelsbutikerna. Dessa växter är avsedda att användas direkt, och det är dåligt, Nordli har kontroll.

Örter behöver inte stora krukor, men stora burkar gör plats för fler växter och behöver inte vattna så ofta som de små.

- Jorden bör vara näringsrik, men blanda lite sand och lecaculas för att förbättra dräneringen. Cactus Jord och sådd jord är extra sandig eller lån någon sand från barnens sandlåda om du har en massa grus i trädgården. Örter gillar inte att stå i kalla våta jordar, så det är lämpligt att sätta dem i taket eller markisen när det regnar mycket. Nya skott utan blommor smakar bäst, och växterna växer frodigare ju mer de skärs.

Läckra örter och ätbara blommor

GAMMAL JUL: Olivgrönsaker är hårda och dill kan bli mycket hög. Till höger är koriander. Foto: Illustrationfoto: färglåda. nej

POPULAR JUL: Lemon melissa kommer att vara lös medan mint kommer att stå emot mycket. Basiljan kommer också att vara styv och mer mottaglig för svampangrepp. Foto: Illustrationfoto: färglåda. nej

TILLGÄNGLIG: persilja, rosmarin och timjan är också vanliga örter att odla sig själva. Foto: Illustrationfoto: färglåda. nej

- Olika örter kan sättas ihop i en stor kruka, förklarar Tonje Bergh från Plantmania. nr. - Se till att basilikan inte är i mitten eftersom basilikan är mer benägen för svampangrepp än de andra och borde ha lite luft på sidan. Örter som är lätta att få är gräslök och persilja, som båda kan övervintra här i Norge. Rosemary, dill, mint, salvia, citronbalsam och rinnande skal är också ganska enkla, men behöver lite mer uppföljning. Kom ihåg att gruva örter regelbundet, var 14: e dag eller med långverkande gödsel.

Det finns också många ätbara blommor.

- Mellan örterna kan du plantera blommor, lavendel, blommor och solrosor. Många blommor är faktiskt ätbara. Vissa smakar förvånansvärt väl, och andra ger sommarmaten den lilla extra. Klipp av blommor som just har sprungit ut och dekorera de olika rätterna med dekorativa, färgglada blommor. På så sätt kombineras prydnadsvärde med nytt värde

Flowers du kan säkert äta:

Violets, pansies, ringblomma, Krasse, kryddnejlika, dahlior (Dahlia) gurkört, månad jordgubbe, klöver, blåklint, lavendel, ros, stockros, Tagetes och blommor från örter.

- Använd inte blommor som har sprutats eller blommar du är osäker, avslutar Bergh.

Läs också:

Här är de coolaste interiörbilder

ätbara blommor: gurkört, månad jordgubbar och lavendel du kan säkert äta. Foto: PHOTO: Plantmania. com

Patio sex kvadrat

Stein Røysa var arkitekt stuga

- Att höja barn med hund dressyr

ADVERT

Mest populära