All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Odla mat själv

De flesta har möjlighet att odla grönsaker och bär själva, i trädgården, på balkongen eller i en paradegård.

Det är självklart lättare att köpa dem i butiken, men vad du har vuxit smakar så oändligt mycket bättre.

Kunskapen om självförvaring från krigsgenerationen har gått i framkant av många i linje med välstånd och urbanisering.

Livsmedelsindustrins dolda liv gör nu fler människor vill veta mer om maten de äter. Det finns en ökad medvetenhet och intresse för livsmedel som produceras i lokalsamhället, från lokala företag och genom att producera sina egna.

Det har länge varit ett stort intresse för att odla grönsaker i Oslo, och det finns långa väntelistor på en mark i fastighetsparkerna i huvudstaden.

Parsell odling

Hilde Herrebrøden är ett stort tillfredsställelse persilja trädgårdsarbete i det fjärde året. Hon odlar grönsaker, blommor och bär i trädgårdsgården på Geitmyra School Garden på Sagene i Oslo.

Med sin 40 m2 mark har hon också ett samhälle med årliga gärningar och egen festival i en oas mitt i Oslo.

Hon bor i en angränsande by och har plats för att ha några tomatplanter på balkongen också. Men det är grönsaker och bär som växer upp på parets cell vilket ger henne mycket roligt och mycket att njuta av.

-Nej veckor varje sommar behöver jag inte gå till affären för att handla grönsaker. Att kunna välja svartbär och krusbär från sina egna buskar är ett nöje för mig, säger Hilde.

Hon anser att det är viktigt att skaffa sig kunskap och praktisk erfarenhet för att vänja sig vid växtsäsongen där du bor. Det varierar mycket i det långsträckta landet.

GULV: Efter några år fick Hilde äntligen de gula rötterna. De är inte stora, men i en annan liga som kom upp under de senaste åren.

Morötter, betor, lök kan såas och planteras så tidigt som i slutet av april i Oslo.

Hon har läst och provat med många sorter med varierande resultat genom åren.

Grönkål, betor, lök och purjolök verkar vara Hilde lätt, medan morötter är svårare. De har en mycket lång växtsäsong, och morotflugan kan förstöra växten och de gillar en sandjord. Men efter ett försök fick Hilde äntligen de gula rötterna i år.

Horticulture

Hilde har chans att få lite flöde i hennes parsel, så hon kan enkelt byta från år till år.

Många människor är rädda för att få för mycket arbete i trädgården. Om du är en liten tupplur bör du inte lägga upp för många kanter som måste trimmas. Saker som är lätt synliga och striglet skapar mer arbete, säger Hilde.

Hilde kommer omkring en gång i veckan för att vattna, kläcka lite och kanske skörda. Hur mycket vatten behövs beror på markens förmåga att hålla fast vid vattnet, vädret och terrängen.

HOKKAIDOGRESSKAR: De härrör från den japanska ön Hokkaido.Smaken är söt och nutty och passar bra med de flesta pumpuppskrifter.

En sluttande trädgård behöver mer vatten eftersom vattnet rinner snabbare och mycket skugga gör sin plats också. Du måste göra grönsaksgården vänlig, så det är lätt att lukta.

Hilde planerar så att paret kräver minimal vård i tre till fyra veckor när hon har en sommarsemester. Skördetiden försöker få henne från maj till juni och augusti till oktober.

-I växer också saker snabbt, som ruccola, rädisor, spenat och sallader i början av säsongen, och rotgrönsaker, potatis och pumpor som jag kan skörda när jag är i stan.

ADVERT

Mest populära

Sådan framgång med köksträdgård
Undvika bostadsförsäljnings fällor
Säker montering av downlights