All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Gritti Palace - lyxhotell och textilier

Gritti Palace i Venedig, Italien, byggdes 1475 och ligger på Gran Canal. Det har varit hemmet för de aristokratiska familjerna Pisani och Gritti. År 1895 blev Gritti Palace omvandlat till ett hotell. Det har hus greats som Richard Burton, Elizabeth Taylor, Ernest Hemingway och Winston Churchill. Mer nyligen har Angelina Jolie och Brad Pitt skrivit hotellens gästbok.

Rubelli har fått det prestigefyllda uppdraget att dekorera hotellet med sina exklusiva tyger. Efter 15 månader och motsvarar mer än 200 miljoner i investeringar, var Gritti Palace öppnades våren 2013.

- Rubelli är en femte generationens familjeföretag. De är passionerade om textilier, säger Annette Bolme från INTAG, som är varumärkeschef för Rubelli i Norge.

Historisk textilsamling

Rubelli har sitt huvudkontor strax utanför Venedig, medan deras showroom i Palazzo Ca Corner Spinelli, ett palats från 1500-talet. Där lagras tusentals textilier, både från egen produktion och textilier som köpts från hela världen.

- Deras arkiv följer många hundra år, säger Annette Bolme.

Rubelli använder arkivet som inspiration för nya samlingar, och har alltid varit associerad med konsten.

- De har bland annat gjort inredningen av teatrar "La Fenice" i Venedig och "La Scala" i Milano, liksom "Bolshoi" i Moskva. I teatrarna extraheras fragment av originaltextilier som vanligtvis vävas i naturmaterial och omvandlar dem till flamskyddsmedel. Idag är det nödvändigt av säkerhetsskäl, säger hon.

Arbetet på textilen gör Rubelli själv. Allt från färg till vävning och design.

- De är generationer av unika hantverkare, säger Bolme.

Rubelli är också bakom textilier i filmen "Marie Antoinette" som åkte till norska bio för några år sedan.

- De är mycket angelägna om konst och kultur. Därför var det i deras DNA att fylla Gritti Hotel med textilier. Det är mycket förenligt med vad de står för för att kompilera textiluttrycket i en sådan storhet, säger hon.

En respekterad hus

By Sheraton, som förvärvades av Starwood 1998, köpte upp Gritti egendom Aga Kahn i mitten av 1990-talet, var det mer än en ikonisk destination. Det hade också blivit ett värdefullt arkiv för antikviteter och konst.

Gritti har alltid varit ett respekterat hus. Men det har också varit en symbol för överlevnad, inte bara för att överleva boutiquehotellens trend, men mot bakgrund av naturen som omger det.

Hotellet, som resten av Venedig, har en översvämningsformad grund. Endast under 2011 var källaren under vatten alla 30 gånger.

Chuck Chewning, kreativ chef för det ansedda företaget för inredning och möbler, Donghia, har varit projektledare.Chewning har arbetat med tidigare renoveringar av Starwood & acute; s lyxhotell i Aten och Wien under det senaste decenniet.

The Craftsmanship

Sedan 2005 har Donghia ägts av det århundrade gamla venetianska textilhuset Rubelli.

- Rubelli har ett flertal varumärken under sitt paraply. Bland annat Dominique Kieffer, som har ett mer minimalistiskt uttryck och mycket material i linne. De gör alla textilier till Armania / Casa, som är hemmet samlingen av designer Giorgio Armani. Dessutom äger de Donghia, en amerikansk tillverkare av exklusiva möbler och inredningsprodukter.

I Norge leder INTAG det lyxiga varumärket Rubelli.

- Vi representerar Kieffer och Rubelli i Norge och är väldigt stolta över det. Det är det bästa av textilhantverk i världen idag.

Bolme påminner om att Rubelli står för mycket historia, men är samtidigt bekymrad över att vara i tid.

- De har design som skapar trender. De arbetar nära Lidewij Edelkoort, en trendguru från Nederländerna. Hon har lagt fram ramarna för de senaste två samlingarna, Rubelli 2012 och 2013. I katalogerna har de lagt textilierna i ett sammanhang, en berättelse, säger hon.

Familjen Rubelli är väldigt ödmjuk jämfört med sitt hantverk.

- Även chefsdesignern hos Rubelli föredrar att kallas hantverkare, säger hon.

Ikonisk arv

Starwood skulle behålla det ikoniska arvet, men också lägga till stilen på det 21: a århundradet. Rummen skulle påminna gästerna om det glamorösa förflutet men samtidigt få tillgång till dagens lyxiga komfort.

- Jag tror först och främst på Gritti som en stor, ovärderlig hem mer än ett hotell, och därför har behandlat projektet som sådant, säger Chewning att 1stdibs Introspective Magazine.

Rumskapaciteten minskade från 91 till 82, för att rymma fem rymliga badrum där sex olika typer av marmor användes. Tio signatur sviter erbjuder en intim hyllning till några av Grittis mest lojala kunder. Ernest Hemingway Suite, där han stannade och skrev skrivande på 1940-talet, har uppfriskat hans 1800-talsdynam. Sviten av den berömda konstsamlare Peggy Guggenheim var också totalrenoverad.

När det gäller valet av tyger har Chewning inte provat i en direkt återföring från forntid till nutid, utan snarare fört en romantisk tolkning med en vitaliserad och kreativ look. Designteamet har hänvisat mönster från mer än 7000 antika dokument i Rubellas okända arkiv. De har valt en röd damast för väggarna i Grittis utforskande bibliotek, och 1930-talets Giò Ponti skärs sammet för sofforna i sviterna.

- Vi ville aldrig byta arv från Gritti Palace, sa Chewning när han blev ombedd att sammanfatta projektet.

Inte bara vill han att gamla besökare ska känna sig hemma, men hoppas också att nya besökare kommer att känna sig lika mycket hemma.

- Det har blivit ett otroligt vackert resultat. Ett fruktbart samarbete för båda parter, säger Annette Bolme i INTAG.

ADVERT

Mest populära