All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gör grepp i vinter

Vill du sugen några små projekt utomhus medan du semester eller om du behöver något att hålla oss sysselsatta i naturen efter en arbetsdag? Det är inte alltid så mycket att ta vardagsrummet till nya höjder.

Det finns mycket kvar på sommaren, så det är långt ifrån sen att ta ett ordentligt grepp på uteplatsen.

Innan du börjar ändra eller byta rum kan det vara smart att ha en tydlig plan för funktionerna på uteplatsen. Då är det lättare att välja möbler och stil på uteplatsen senare, säger interiördesigner Ida Lundqvist.

1. Hur ligger uteplatsen?

Även inredningsarkitekten gillar uteplatsen att gå ut ur en husvägg så att den har en naturlig vinkel och fastsättning på en eventuell uteplatsdörr. För att skapa känslan av ett separat utrymme kan du plantera långa grödor eller buskar. Ett annat alternativ kan vara en pergola eller en trellis med klättringsanläggningar.

Om du väljer att hålla på uteplatsen eller över delar av den är det viktigt att tro att det kan bli mörkt inuti rummet. För att undvika detta kan du välja glas eller ett transparent plastmaterial så att ljuset passerar igenom. Ett tak kan också vara en markis, en solskugga eller ett stort paraply, eller det kan vara ett stort träd.

FUNKTION: Tänk på vilka funktioner du behöver på din uteplats. Då är det lättare att dekorera det och sedan välja möbelstil. Foto: PHOTO: House of Pictures

2. Välj rätt yta

De material du väljer för uteplatsen ska givetvis vara i stil med huset. Men det är också en ekonomisk fråga, säger Lundqvist.

Treheller är varm och bekväm att bära om du har små barn, och det är betydligt billigare än stenburar. Fördelen med sten är att det kräver mindre underhåll. Dessutom är det trevligt att titta på, särskilt för äldre hus.

Grus bör försöka undvika. Du borde kunna gå barfota på uteplatsen utan att bli skadad i dina fötter. Dessutom är inte alla möbler lika stabila på gruset. Det är dock vackert att ha en grusvandring med trävandrare på terrassens sida. Låt det följa planteringen, så det blir en naturlig tid.

3. Mjuk färgskala med tuff fixtur

Om du väljer möbler och tyger i jordfärger och eventuellt gröna nyanser, blir det en mjukare övergång mellan natur och inredning. Vi berättar att det ska vara fullt implementerat, belysningen ska också vara i stil.

- Sedan ser jag dolda armaturer där ljuset såds genom plantans löv. Och ljusstearinljus är ett måste året runt. Om du senare vill skapa lite spänning kan du lägga två element som sticker ut något, som ett ljust grönt sidobord i plast och en gul metall korg. Sedan har du blivit inom färgområdet, men färgens material och intensitet skapar dynamik, säger Lundqvist.

4. Dekorerad med inspiration från vardagsrummet.

ÄMNE: Tänk vad som är lämpligt för din uteplats. Med några färgglada element skapar du spänning på uteplatsen. Foto: PHOTO: Iben Ahlberg

Personligen valde Lundqvist att dekorera en del av uteplatsen som vardagsrum, helst med en matta under soffagruppen.

- Det ger en underbar känsla, och det blir verkligen ett outhouse.

Det finns inga färgrestriktioner. Och mönster kan också vara spännande att använda för att göra rummet levande. Det handlar om att bestämma vilken stil och färg du vill ha, vilket kan vara en bra idé att göra sig redo innan du köper möbler.

- Något som jag tycker är viktigt i ett sådant vardagsrum är att ha minst ett element som du verkligen inte associerar med ute som en taklampa ovanför soffbordet. De flesta lampproducenter idag har en serie av denna typ av ljuskälla som tål att hänga ut och drivas av solceller, säger inredningsarkitekten.

5. Skapa humör med zoner

Om du har utrymme att tänka på zoner när du är i kan det ge dig ett spännande resultat. Gör en matsal och ett område där solstolarna kan placeras.

EXCELLENT RESULTAT: Det är spännande att dekorera uteplatsen på samma sätt som inredningen i vardagsrummet. Foto: Illustration: Ida Lundqvist

Kanske kan du göra en träplätering och kombinera den med en betong soffa. Att skapa zoner utanför är en stor trend nu.

Trendexpert Stefan Nilsson tycker att det finns en trend som vi fortfarande möblerar mer i vardagsrummet:

- Utanför rummet är inte längre bara ett utomhusutrymme, nu ska vi skapa olika zoner eller rum där ute. En matzon, en avkopplingszon och till och med en arbetszon. Maten är viktig nu, och matzonen måste ha en ordentlig grill. Självklart kommer vi att odla våra egna grönsaker och kryddor, och den vegetariska trenden går igenom nu. Poolen har kommit att vara, och vi ser att fler och fler människor vill ha det. Mer vill ha ett växthus, för att förlänga säsongen.

6. Trevlig blandning av material

Det är spännande att blanda olika material på uteplatsen, tycker inredningsarkitekten.

Utrymmet nedan har till exempel en fin blandning av material, som gräs, grus och spett. De tre träden träffade terrassen och bänken. De ger också en naturlig skuggsektion som skapar vackra effekter och fungerar som solskydd på varma sommardagar.

7. Läckra med lounge tuning

Vem vet inte värmen i luften och lukten av havet när de ser den här bilden?

En blommig textilverksamhet på ett litet tak och skapar en loungeliknande atmosfär. Två piedestaler används som skiljeväggar och har växter i.

EXTENDING MIC: En blandning av olika material på uteplatsen är spännande som här. Foto: PHOTO: Jeltje Janmaat / House of Pictures

TREND: Att skapa olika zoner i trädgården är en stor trend. Fri att ligga här och koppla av. Foto: PHOTO: Tillverkare

8. Textilier med spänning

Att skapa en trevlig atmosfär utanför behöver varken vara svår eller dyr.Med några frodiga, sommardukar är du på väg. Sedan kryddar du det hela med trevliga växter och blommor. Visst i krukor på hjulbricka - du kan enkelt flytta runt på dem.

9. Dusch i det öppna

Visst kan du duscha i det fria, även om klimatet i det här landet är svårt att tämja. Men om det skulle regna blir duschupplevelsen ännu fräschare. Kör och köp en utomhusdusch i vackert koppar. Du förtjänar att vara en riktig partner i sommar.

LOUNG POSITION: En lounge atmosfär på uteplatsen är extra inbjudande. Foto: PHOTO: Mats Ekdahl

10. Håll värmen

På kalla kvällar kan filtar och tofflor komma till nytta. Men i norska klimatet är det inte alltid tillräckligt. Då är en värmelampa att föredra. Det finns olika typer att välja mellan, monterade på väggen eller stående. Fördelen med att ha den på golvet är att du kan flytta runt om det till exempel blåser och du vill le.

Belysning kan sätta pricken på i-ett på humöret. En blandning av ljus och strålkastare på växter är mycket effektiv. Detta fungerar året runt och orsakar växter att ändra karaktär under säsongerna.

En eldstad utanför är en dröm för många. Här är det viktigt att tänka på grannarna, rådgör Lundqvist.

Rök från eldstaden i ventilationssystemet, eller rakt in i sovrummet, är inte att föredra. Du kan inte påverka vindriktningen, så du borde ha tänkt på det.

FÄRG: Med färska färger lägger du snabbt på uteplatsen. Foto: PHOTO: Tia Borgsmidt

I GRATIS: Det finns lite att göra en frisk dusch på sommaren. Foto: Foto: Iben Ahlberg

Se också:

Se seson trender utomhus

Dekorera med väder möbler

För att förnya din trädgårdsmöbler

ADVERT

Mest populära