All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Grill är kul

< 999> Grillning är något som alla kan göra med det, och det är ärftligt. Från den tiden vi var jägare, svikit stora och små byten och rostade slaktkroppar över en eld, säger Eivind Smith. Han är en grillguru med fyra nationella mästerskap och en fjärde plats i VM i grill på cven.

Så fort det uppstår ett tillfälle han är redo med korv nypa och diverse råvaror när han förbereder sig för boken. - Grillning är både roligt och socialt. Grillning ger också en bättre arbetsfördelning mellan familjemedlemmarna. Pappa är som regel mycket aktiv när grillen är avfyrade, säger Smith.

Kol eller gas

- Tid är viktig vid grillning. Det är en förutsättning för att man får ett bra resultat. Grillning är också rekreation, sett av ett stort rum på schemat och experiment med nya smaker och kombinationer. Även jag börjar med handelsrundan. Att köpa vad jag behöver. Speciellt för marinader, de är så hemligt att jag inte ens köpa alla ingredienser i samma butik, säger Eivind med glimten i ögat.

Om det är gas- eller kolgrill, ta inte Eivind så försiktigt. De olika varianterna kompletterar varandra.

Eivind Smith är en erfaren grillgrillare så snart som möjligt. Foto: Trond Folckersahm

- Jag gillar att grilla på gas vid kolgrill. Det är verkligen den tidpunkt som bestämmer. Om jag har lite tidgas är det bästa alternativet. Det blir varmt i motsats till en kolgrill som behöver en viss tid innan den når rätt temperatur. Men det är vanligtvis inte gas eller kol som bestämmer smaken. Det är mer hur man lagar maten, vilken typ av marinade eller grillolja du använder under vägen. Det är här som några av hemligheterna ligger, håller fukten i köttet, informerar Eivind Smith.

Med Lokk

När man köper en grill bör man satsa på ett med lock. Det möjliggör mer värmekontroll, och du kan förlänga grillen under en längre tid för att uppnå rätt kött. Om du använder en gasgrill, ska det finnas en med minst två brandsläckare. Det möjliggör både direkt och indirekt grillning och för att hålla maten varm. Grillning är inte en pappa att sitta med ensam - familj och vänner är också välkomna! Om du har kolgrill kan du välja mellan grillar eller grillbriketter. Generellt förbränning av kol snabbare upp, medan briketter varar länge och ger en jämnare värme, och är förmodligen det bästa alternativet, även om de är något dyrare att köpa. Vätskor är också en förutsättning för bränningen av kolgrillen.

- Använd rikligt med tändvätska, men låt det brinna tillräckligt länge, så du undviker att vätskan kan påverka smaken på maten. Lätt städa upp och justera värmen efteråt med en sprayflaska fylld med vatten. Och kom ihåg att gästerna väntar på grillen och inte maten att vänta på gästerna, rekommenderar grillguru Smith.

12 grilltips

* Fyll inte maten med en gaffel, använd en nypa. Vissa dragsko om ger en bra bilaga.

* Lägg till fukt, smörjödet med sås och marinader kontinuerligt, inklusive korv.

* Grill så stor köttbit som möjligt

* Få kunskap om grillning, det är inte så enkelt som du tror. Matprat. Nej, det är en bra plats.

* Köp grill med lock och mer flare.

* Ljus upp ordentligt, låt grillen bli varm, använd vatten för att ställa in temperaturen.

* Stressa inte, ta din tid. Låt inte gästerna kontrollera middagen. Låt maten bestämma.

* Var tålmodig, håll temperaturen nere.

* Försök med misstag med nya kombinationer.

* Ta hand om renligheten.

* Se till att maten inte brinner. Det är inte hälsosamt eller bra.

* Lyssna på erfarna grillkockar, Börja med några servitörer, som chili eller liknande, men bara en till var och en.

* Ökar aptit och kortare väntetid.

Läs också:

Gör sommarskuggan 1-2-3

Ta upp ärmarna och börja sommaren med en renare, snyggare terrass. Här hittar du de bästa tipsen om hur du uppdaterar uteplatsen med enkla ...

ADVERT

Mest populära