All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Växthus: mer populär än någonsin

- Jag har varit ockuperad av trädgårdar i över 20 år nu och blir inte uttråkad. Det finns alltid en ny vår där du kan starta nya projekt, säger växthus och trädgårdsentusiast Linda Andersen.

Åtta år sedan hade hon ett efterlängtat växthus på plats i trädgården. Varje sommar har hon haft självväxta tomater, gurkor och druvor hela sommaren, och dessutom har hon använt växthuset för att producera blommor.

- Min viktigaste erfarenhet är detta: storleken räknas! Om du är i planeringsfasen är mitt huvudsakliga råd att gå upp i en storlek i förhållande till vad du har tänkt dig. Du kommer verkligen inte ångra det och du behöver platsen, säger Andersen.

Även om hon inte plats i trädgården till något större än nio kvadratmeter - och missar att kunna sätta en stol och ett bord för att kunna använda växthus inte bara som ett växthus, men också som en trevlig sommar levande.

Läs också: Hur får man en lättskött trädgård >>

Size Matters

Gunn Marit Hals Apeland är utbildad agronom, har flera växthus i sin trädgård i Jessheim, och arbetar med att hålla kurser i trädgårdsodling och växthusodling. Hon bekräftar att storleken räknas.

- De flesta väljer för lite växthus. När du först börjar märker du att saker äger rum, säger Apeland, som talar om erfarenhet.

Hon anser att man borde välja växthus med utgångspunkt i frågan om vad som är viktigast - om växthuset ger maximala tillväxtförhållanden, eller borde det finnas ytterligare sommarstugor? Dessutom gör det inte ont att tänka på grannskapet och vad som passar in i området.

- Även om jag har bråttom, eftersom de är funktionella, klarar vinden inte och du undviker kalla broar i aluminiumskelettet. Men speciellt trevligt, de kanske inte, säger hon.

För Linda Andersen i Østfold var det estetik som vann. Trädgården är liten och smal, och för att förhindra att växthuset dominerar helt, valde hon väggar och tak i stället för plast.

- Det var de mest estetiska skälen till det. Med ett växthus kan vi titta genast, vi behöll rummet i trädgården, säger Andersen.

Oavsett om du går efter estetik eller funktion, är det värt att notera att de allra billigaste växthusvarianterna sällan är väldigt bärkraftiga i weathery Norway. Det är inte kul när växthuset sprids utöver de närliggande kullarna efter en blåsig höstnatt. Varför fråga återförsäljaren om kvalitet och hållbarhet.

Luft och vatten

Övriga saker att tänka på när man väljer växthus är luftning, uppvärmning, ljus och bevattning. Vad kan du göra för att göra själv och vad vill du att automationen ska styra?

- Jag rekommenderar automatisk luftning och eventuell uppvärmning, det är absolut det enklaste. Men när det gäller bevattning har du många möjligheter med bevattningssystem kopplade till trädsslangen, säger Gunn Apeland.

Om du inte installerar bevattningssystemet under byggnadsfasen kan det lösas efteråt. Med ett bra automatiskt vattensystem anslutet till trädgårdsslangen kan du resa på semester i flera veckor i taget utan att frukta att allt i växthuset kommer att blekna. Ljus är också en smakkaka. För växterna är det vanligtvis bara nödvändigt om du vill förlänga växtsäsongen.

Golv och väggar

Skall växthuset ha ett golv, eller inte? Denna fråga är relaterad till hur du vill växa.

- Jag går fortfarande med mig själv om vad som är bäst - gjutet golv eller golv? Det finns några stora fördelar med att använda golvet: Du får gott om utrymme för rötterna och jorden fungerar som en buffert. Om du sväljer lite med bevattning och befruktning får du hjälp av regnet och industrin som redan finns i marken. Men om du först får en sjukdom i växthuset är det mycket svårare att bli av med jorden. Å andra sidan: Att växa i burkar på golvet är rent och fint och ger högre temperaturer i rötterna. Men de vågar snabbare och du måste titta bättre på vattning och borstning. Många väljer också små burkar, så rötterna får inte det utrymme de behöver, säger Apeland.

Linda Andersen har ett golv i sitt växthus och en gångväg i mitten.

- Jag använder båda krukorna och växer direkt i markdäcket - men det verkar som om det är lättare att växa i jorden än i krukor. Om du är osäker kan du börja med ett jordskydd och sedan grita upp och göra ett solidt skydd efteråt, säger Andersen.

En annan sak att tänka på är om du vill ha någon form av knäväggar i växthuset. Speciellt om du har ett glasdrevshus kan det vara en fördel, för du får dolda earthbags, verktyg och andra rot för insikt från utsidan.

Användbar

Vad du vill växa när växthuset är först, det är bara fantasin som begränsar. Om du vill vara trendig är det frukt, grönsaker och bär som gäller. Linda Andersen råder folk att tänka på vad som ger en bra avkastning. Då blir det roligt.

- Här smakar barnen tomater och gurkor hela sommaren - det här är plantor som är lätta att producera och som producerar mycket. Även physalis och squash är lätt att komma till. Och jag har en druvväxt som har varit bra i många år nu. Jag prioriterar att odla något vi kan använda. Ett år försökte jag på melon, men det var en växt som tog mycket utrymme och gav lite - några få meloner i oktober. Jag tycker användbart värde när jag planerar vad jag vill ha i växthuset, säger Andersen.

Gunn Apeland, som driver mycket i sin trädgård på Jessheim, berättar för henne att hon och hennes familj är lika god som självförsörjande frukt och grönsaker från mitten av juni till och med i oktober.

- Citron måste vi köpa. Annars har vi mest oss själva. Det är otroligt roligt. Men för mig är det största nöjet på växthuset, och i allmänhet trädgårdsarbete ger lugnet i jorden. Sedan spänner jag ner och kopplar loss helt.

ADVERT

Mest populära