All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Växthus i vardagsrummet

Den enda gränsen för vad du kan göra är familjens toleransgräns. Inte alla tonåringar, men flickvänner, hundar eller föräldrar trivs med halv levande golvet täckt av mer eller mindre arkitektoniskt växthusmästerverk av kartonger, plastlådor, gamla syltburkar och blomkrukor med plastlock fästs med resår. Men låt dig inte stanna så här. Förklara för resten av familjen vad du gör. Undrar du hur mycket du kan spara och vilka besparingspengar du kan använda för istället, kan du locka till extra trädgårdsintresse från hela gänget?

Använd spara lampor

Fröer är dumma. Om det blir fuktigt och tillräckligt varmt, spirer de i vägen utan hänsyn till kongenarna. Utan tillräckligt med ljus, och det är vanligtvis vintertid, sträcker sig växterna till vita, långa, spagetti-liknande bänglar, vilket aldrig spelar någon roll. Med tillräckligt och korrekt ljus sprutar det mesta till muskulösa kroppsbyggare som växer ut ur huset om du inte är försiktig.

Speciellt utformade växthuslampor kräver vanligtvis lika speciellt konstruerade armaturer. Många liknar sömnig östblockdesign från 1953 och passar därför sällan i de flesta norska hem. Helt vanliga lagringslampor kan dock installeras i alla armaturer. Och till högsta; Glödlamporna ger nästan perfekt spotlight, producerar mycket lite värme och är billiga i drift. Om du placerar mini växthus vid fönstren rum levande, notera utan ökenvindar från elradiatorer under fönsterbrädan, och hjälper till att vara deprimerad vinterljuset med 12-14 timmars ljus från lågenergilampor styrs av en timer till ett par hundra pounds, närmar dig snabba modemodell växter utanför utsädes paket.

Neonrören under kåporna i köket ger också ett nästan 100% korrekt tillväxtljus, om plantorna står 15-20 cm från rören. Neonrör avger inte mycket värme, så det finns ingen risk för ärrbildning. Vanliga glödlampor är lika effektiva som ljus från eldstaden och nästan lika varmt. Halogenlampor är inte bättre.

Läs också:

Hur man hjälper plantans växter genom vintern

Vinter är en tuff tid för krukväxter, men ordentlig vård kan göra mycket. Det viktigaste är ljuset.

Sprit bäst i kaktusjord

Vanlig blommodling är bra för fukt och är för näringsrik för ivrig groddar. Fröer roterar lätt på ett sådant sätt. Blanda också två delar av markjord med lite grov sand, antingen grov akvarisand från en djuraffär eller slätt sand från en byggproduktbutik. Sådana blandningar kallas "Cactus Earth" i affären och kostar dubbelt så mycket helt enkelt för att andra har blandat det för dig.

Om fröna är små, lägg dem i ett tomt kryddglas, fyll i 3/4 med torr finkornig sand och skaka väl. Därefter spruttar sand och frö utöver välvättad sandjordblandning i en plastlåda. Fiske dammar av isopor ger billig trädgårdsmatch. Duscha jorden väl med en blomsterpensel efter sådd, dra Gladpack plast över och tryck 20-30 små hål i plasten med en skarp stekkniv.Voila! Världens enklaste växthus.

När fröna har sproutat och sätter sitt tredje bladspar, plocka upp en och en växt med en platt träspår som du väljer med dig nästa gång du är på kaféet. Plantera de delikata spirorna individuellt i små planthål utpressade med penna i torvfyllda pyramidformade torvkrukor eller -brädor, tryck försiktigt på marken och sätt i allt i en plastlåda. Skydda med plast. Arbetstransaktionen kallas "gartnersk", ursprungligen ett tyskt ord, men kan också förstås som en ordblandning av "dotting" och "skämt" eftersom jobbet är ett ordentligt tålamodstest.

Större frön placeras raka i stycken briketter, torvfyllda torvkrukor eller fyrkantiga små plastkrukor i en plastlåda. Det är mycket lättare och ett jobb du kan lämna till mest hagel i familjen.

Vannevanning dricker mest

Spiror och krukväxter trivs lika bra med iskall morgon duschar som måndag-tretton, och ännu värre än andra med sura tår. Därför alltid vatten med varmt vatten. Ät inte för ofta för de små plantorna i formationen och vattnet. Växter som tvingas snuggla för vatten ger starkare växter än växter som står med båda benen planterade i matsalen hela tiden. Med andra ord; tvinga växterna att arbeta! Vatten inte innan det är nästan torrt. Ljusdusch är aldrig fel.

Gödselmedel och extra näring är bortkastad tid, pengar och energi innan växten har nått fjärde till femte bladpar. Fram till dess växer växterna bra i fröet och näringsämnena i jorden. Applicera en liten och något blommande blommäring, men aldrig större koncentrationer än 1/4 av mängden på förpackningen. Först när växterna når välbefinnande och är redo för arbete, behöver de allt de kan få.

Läs också:

Rosal calendar

Så här ställer du in rozen - året runt.

Le sist och längsta

Vi hagegale nordmän häller varje fjäder miljarder på frodiga sommarplanter, jord, frön och mini växthus . De flesta trädgårdsälskare njuter av oss själva och grannskap med grönsaksväxter i köksgården och blomman i krukor och badkar i veckor innan vi verkligen borde. Mycket överlever ut före 17 maj, men lägger inte sällan ett par knappa tiotals maululde grader som skadar trädgårdsmästaren väsentligt. Jag väntar alltid på att nattfrisen har flugit säkert till Svalbard och är alltid där förra gången. Samtidigt, medan andra sover mycket i rädsla för minus från Gislefoss, flyttar jag mitt värdshus på natten och ute på morgonen. Det är så fint att små växter lär sig långsamt vad den svåra verkligheten där ute kan vara. Min trädgårdsteori är enkel: Den som planterar sist, skrattar längst.

Ut i trädgårdshuset?

Några våren skämtar upp växthuset i trädgården vid dessa tider. Det kostar en brand i elden och kanske grannskapet i störande sen nattljus. Kostnadskostnaden kan dämpas något genom att täcka alla glasytor med tjock byggplast, så att plasten bildar ett tätt dubbelfönster i växthuset .Minska höjden av taket samtidigt på samma sätt, utan att behöva krypa dig att koppla in småspirene, skrapade kostnader ytterligare. Huset ska värmas två till tre veckor innan det kan användas för att tina frysbottenvåningen, men det finns över isoleringsmattor. Tillväxthus med frusna golv blir nästan mer kylskåp än växthus.

Men du löper en risk. Utan anbringas värme från elektrisk strålning eller värmare, sjunker temperaturen snabbt under noll vid strömavbrott. Är det tillräckligt kallt utanför, skulle inte dörren stå upp många sekunder innan frost gissel småspirene i frost. Jag skulle inte ha tagit risken ut fram till mitten av mars, men stjärnan kommenterade upptakten till våren inne i lilla huset.

Läs också:

Så dina egna växter

Drömmer du om färgglada sommarblommor, läckra grönsaker och doftande örter till sommar? Att höja inhemska växter är roligt och enklare än du ...

Växter kan börja tidigt (februari / mars)

Grönsaker

I små krukor, plast eller pressad torv

Växthus Gurkor

Arti Chef < 999> aubergine

Majs

melon

Paprika

tomat

SAS tunn i lådor och Prikl

Kål

Radish

sallad

Selleri

Krydderplanter <999 > Watercress

Lemon

Cress

Rosemary

Sage

perenner och blommor

Isbegonia (Begonia semperflorens)

Blåkorg (Ageratum - olika sorter)

räv och toppamarant ( Amaranthus spp)

lejongap (Antirrhinum -. olika sorter)

Sommerasters (Callistephus spp -. olika sorter)

Garden Kudde (Aubrietia spp -. olika sorter)

Calendula (Calendula officinalis - olika sorter) < 999> Collar (Chrysanthemum spp. - olika sorter)

Silver kant (Senecio cineria)

Slyngkobea (Cobea scandens)

Prydnads Pumpa (Cucurbita pepo)

Hagegeorginer (Dahlia SPPP -. olika arter

Dianthus (Dianthus spp. - olika sorter) <9 99> Flittig Lise (Impatiens spp. - olika sorter)

Hagepoppelrose (sommarmalva)

Hagelobelia (Lobelia spp. - olika sorter)

Middag blomma (Mesembryanthemum spp. - olika sorter) sorter

Pelargonium - olika sorterare.

Petunia - olika sorter.

Splitttblomst - (Schizanthusx wiesetonensis)

sammetsblomma - (Tagetes - olika sorter)

Verbena - olika arter

Pansy - (Viola spp. - olika sorter)

ADVERT

Mest populära