All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Växthus i trädgården

->

Du kommer att upptäcka att smaken är mycket bättre än de frukter och grönsaker du köper i affären. Anledningen är att i en växthus hänger persikor och tomater på växterna tills de är mogna. Importerade frukter och grönsaker plockas upp innan de är mogna för att bli bättre under transporten. Således förlorar de den sista mogningsprocessen där många av de viktigaste smakerna bildas. Förfrågningar i lager kan inte fullt ut kompensera för detta.

Vad är ett växthus?

Ett växthus eller växthus är en byggnad med tak och väggar av transparent glas eller plast för odling av växter som grönsaker, frukt och blommor.

Olika drivtyper

Växthus finns i olika storlekar och mönster. Det vanligaste är ett tegelhus, men hus med timmer som kan stå upp mot en husvägg, och rundhus börjar också bli ganska vanliga. Du kan köpa ett färdigt hus eller du kan skapa ditt eget växthus.

Traditionella tegel- och korsvirkeshus är förmodligen mer praktiska för odling än rundor, vilket också är dyrare. Om du vill ha en trädgård med några odlingsmöjligheter är ett växthus både elegant och väl lämpat.

Vi har samlat flera artiklar om växthus

Se också:

Green till förmån

På toppen av en ås med fri utsikt över havet har ett gift par i södra modiga en dröm trädgård till förmån med eget växthus.

Var ska växthuset stå?

Platsen ska vara både praktisk och estetisk. Ofta kan det vara en bra idé att flytta resebyrån till fristående hus runt trädgården för att hitta den optimala platsen.

Platsen ska vara både solig och varm. Halvhus ska placeras mot en sydvästväggen eller en vägg. Både friliggande och parhus är praktiska att placera intill terrassen. I korthet kommer det att finnas tomater och andra delikatesser när sommarmåltider tas och det är lättare att använda växthuset som en trädgård. Dessutom är det lätt att stapla trädgårdsmöbler och kuddar in i den.

En traditionell lösning är att ställa in ett växthus i köksträdgården. Till exempel kan det finnas rumsuppdelare mellan prydnadsgården och tvättstugan. Om du har en trädgård, kan vattnet och växthusglassens väggar spegla varandra ömsesidigt. En rund eller speciellt formad växthus borde ha ett fristående utrymme i trädgården ett avstånd från bostaden.

Ett växthus ska placeras på en solig och varm plats. Foto: Colourbox

Läs också:

Skärmning för insikt - vad är lagen?

Vad kan du göra och får du göra när du vill skärpa för åtkomst från din granne?

Belysning och värme i växthus

Om du vill plantera små växter från våren, behöver du extra värme. Det bästa är att placera värmekabel i marken.Men du kan också hantera en flyttbar värmare, beroende på hur tidigt du börjar och var i landet du bor. Dessutom kan du isolera tak och väggar med bubbla och lägga uvävda tyger över plantorna som en duvet under kalla vårkvällar. Extra ljus kan också krävas när nätterna är långa och dagsljuset är otillräckligt.

Sun och Shadow

Även bristen på ljus och värme kan vara ett problem i början av säsongen, snabbt blir det för varmt senare i sommar. Skydda växterna från sola solnedgångar som kan fästas på väggar och tak. Du kan också lime på utsidan av växthuset. Annars rekommenderas det automatiska luftsystemet att reglera temperaturen.

En långsiktig och trevlig lösning är att plantera ett träd som ger ljusskugga mot sydväst.

Växter för nybörjare

A växthus är bra att ha när du är så och höja plantor av sommarblommor och grönsaker vilken sida bör planteras ut i trädgården.

Dessutom är det roligt att odla sorter och arter som annars finner den norska sommaren för kort, kall eller våt.

Läs också:

Skaffa den bästa någonsin säsongen i växthuset

För att hjälpa dig att lyckas i växthuset, vi har sammanställt våra bästa tips och tricks för dig här. Läs bland annat om den viktiga ventilation och varför ...

Här är några förslag på planer och buketter i växthus:

  • Nya anläggningar: vindruvor, tomater, gurka, paprika, chili och basilika.
  • Prydnadsväxter: pelargonia, begonia, fuksia, rosor, passionblomma och succulenter.

ADVERT

Mest populära