All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Grönare och mjukare design

Designers lördag var värd i Oslo den första helgen i september. Det var 15: e gången händelsen ägde rum och biennalen är den enda norska view möbler, belysning, textilier och andra inredningsprodukter som riktar sig till både den professionella marknaden och design intresserad publik i andra branscher.

Som namnet antyder är detta designers mötesplats; Här möts de som produkter och rum, de väletablerade och unga nykomlingarna. Här är bra kontakt och man etablerar nya. Programmet var förpackat med utställningar, priser, föreläsningar och inte minst en stor social mingling. Gränssnittet var en av totalt 180 utställare som presenterade sig i helgen. Svendsens beskrivning är lämplig för hela evenemanget. Att vi är i en tid då grön och mjuk är central är också tydlig i designen.

Grön - mer än färg

Matta leverantör Gränssnitt som används både mjuka och gröna verktyg för att dra besökare i sitt showroom.

Den gröna är relaterad till både de gröna och g miljövänliga produkterna, som var rikligt närvarande hos de flesta utställare. Ibland hade alla leverantörer sin miljöhistoria att berätta om återvinning, återvinning, kortresor, handgjorda, ergonomiska etc. Lite av detta var nytt, men det tar mer utrymme. På Interface är utställningen, som berättar om fiskenätverk, återvinning och omvandlas till miljövänliga mattor, en riktig isbrytare.

- Här blir folk nyfiken och talar börjar, så vi fortsätter att visa mattor, förklarar Svendsen.

Den nya gröna var kärnan i krukväxter. En liten nyfikenhet kanske, men det kan också läsas som ett symptom på tidens anda. Fenomenet blev alltmer märkbart när vi gick genom spåret, med nästan alla leverantörer av kontorsmöbler, var det "utsmyckat" med en liten anläggning. Vi en första märkte det på Vitra, känd leverantör av bland annat ursprungliga designklassiker från designers som Charles och Ray Eames och Verner Panton, där vi ryckte i hylsan av en trevlig säljare.

Vid Vitra hade de lösningen för alla som vill plantera på kontoret, men glömmer att vattna. Hyllan är från Tropical Design.

- Titta på detta, pekade han entusiastiskt på en vitlackad hyllan. Vi släckte lite, för det var inte spännande eller nytt. Det verkade som om Plantas hade flyttat in i rummet, eftersom det på en trehöjds hyllan var kantad med vanliga krukväxter.

- Föreställ dig detta på jobbet, fortsatte säljaren att se hyllan direkt inuti dörren eller i en korridor på en arbetsplats. När du kommer till jobbet på morgonen, ta en växt till ditt skrivbord.När dagen är över, lägg den tillbaka i hyllan. Det vattnas under natten och är friskt och klart nästa dag. Det fanns en vattentank på toppen av hyllan och varje hylla var täckt med en filt som gav vatten till växterna. Med växter på jobbet blir vardagen trevligare och lägger till en trött arbetsenergi.

Soft - mer än formen

Stolen "Free" från Friz Hansen bör tilltala samtal, delaktighet och engagemang, säger formgivaren Jaimie Hayon.

Det andra fenomenet vi märkte var mjukheten. Färger, linjer och former var mjuka. Material och ytor var mätta och taktila och mjuka. Det hårda, glänsande, släta och vinklade hade lite utrymme. Soffor och stolar för offentlig miljö har mjuknat inte bara på kanterna, visade det sig otaliga konstruktion vadderad och klädd i tyger som förutom den estetiskt tilltalande för både kropp och själ. Dessa är möbler som passar lika bra i ett hem som i en offentlig miljö. Poängen har varit att människor kommer att trivas.

Stolen "Fri" från Fritz Hansen är ett exempel. Det är inte bara mjukt i form, men designern Jaime Hayon drar också mjuka värden när man förklarar designen. "Stolen ska vädja till konversation, deltagande och engagemang - något vi människor behöver mer än någonsin", säger han. Design ska skapa en mysig, varm och avslappnad atmosfär.

Bekväma och varaktiga

Folk vill vara tillsammans. Det ska finnas plats för många och de kommer att klara sig bra. Vi gör inte möbler men upplever, den prisbelönta belgiska designern Dirk Wynants välkomnade till en publik publik.

Mjuka värden som samhälls- och interpersonell dialog var bakgrunden till många. Den framgångsrika belgiska designern Dirk Wynants, som står bakom möbelmärket Extremis, var redo i talet;

- Det här är ett verktyg för samhörighet, han jublade över församlingen när han pratade om sina produkter, visioner och bor som designer för en trång hall vid Oslo Art Academy efter öppningen av årets biennale. Han ser sig inte som en konstnär. Han betraktade design som ett hantverk och målet är att göra skillnad för människor i en hektisk tid. Han berättade för honom hur han reser runt om i världen och observerar människor. -Vad är livets väsen? Han frågade, "familj, vänner att vara tillsammans" svarade han själv. Och vi skulle vilja vara tillsammans, många - ha plats för alla. Och det är utgångspunkten när han skapar sin utemöbler. Det handlar om att hitta rätt frågor och lösningen måste vara bekväm och varaktig, han predikade.

Bästa interiör 2015. Första pris till Søhetta för affären för hudvårdsselskapet Aesop. Deras första i Oslo och No. 100 på global nivå.

BestTalent 2015. Åsmund England fick priset för bordet Lokee Table. Juryen föll för det enkla, fullständiga uttrycket, där bordsskivan möter med bordsbenen blir de detaljer som skapar särskiljande.

Ett tecken på tid är vår växande fascination av hur saker händer. På Robert Tandberg skapade snygga händer konst av statur.Faabord Stolen som designades av Kaare Klnt för 100 år sedan är uppdaterad som aldrig tidigare.

Mjuk och rymlig tittare med plats för många på Exponova, firar 50 år och öppnar nya lokaler på Skøyen i Oslo.

Närheten mellan rum och människor var det nyckelord som användes vid presentationen av Hays nya racksystem. Bekväm tystnadseffekt med textil bakvägg på mycket flexibelt hyllsystem.

ADVERT

Mest populära