All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Grön Förvirring

Det typiska gröna trädet i träet är mest känt, men det som faktiskt gör den gröna färgen är inte lika säker. Och när även färgindustrin har varit lite osäker på hur det ska lösas, är det inte alltid lätt för konsumenterna att orientera sig.

Vad är tryckimpregnerat material?

Tryckimpregnering av trä är en process där impregneringsmedel pressas in i träet under tryck. Tidigare innehöll impregnering koppar, krom och arsenik, men från 2002 dessa ämnen var förbjudna. Den nya generationen impregneringsmedel är därför antingen baserad på koppar eller de tillverkas med helt metallfria medel. Kopparliknande trä har en naturlig grön färg i torrt tillstånd. Metallfritt salter, å andra sidan, färgar inte träet och lägger istället till ett grönt färgämne för att tillåta att impregnering utvärderas.

Akta dig för kopior

Det finns också några produkter med grön pigmenterad yta, men har inte gått igenom samma kvalitetskontroll. Detta är vanligtvis bara en kosmetisk behandling som belyser impregnering men ger inte en viss grad av skydd. Norsk Standard (NS) ställer krav på hur träet ska vara, men det finns inga krav på vad återförsäljarna kan sälja. För att få trä som uppfyller kraven, leta efter NS-märkning på materialen. Detta märke är skyddat och bekräftar att en tredje part har godkänt produkten.

Hur länge måste du vänta?

Tidigare skulle tryckimpregnerade material stå ett år innan de kunde ytbehandlas. Detta är inte korrekt. Om du väntar så länge att processen kommer materialet att bli grå och spricka.

- Tryckimpregnerat trä kan målas när det är torrt och torrt men det är en fuktighet på max 16%, säger Erik Milsem och Trond Riise på Akzo Nobel Dekorativ.

De säger vidare att när träet når 16% beror på var i landet man är, oavsett om det är vinter eller vår och om det är vått eller torrt klimat. Två till tre månader kan vara en bra tumregel, men använd en fuktmätare på den säkra sidan. Det finns rimliga meter i handeln, liksom många återförsäljare har instrumentet för utlåning.

Torka, tvätta och borsta

- För maximal hantering och hållbarhet, tvätta ytan med ett tungt rengöringsmedel när materialen är torra. Efter torkning måste planade material på väggen vara borstat stål, medan på plana material på ett terassgolv kan en nylonskruv användas, säger Milsem och Riise.

Även om det här låter som mycket arbete, blir det ett mycket större jobb om du inte gör det. Då måste du ta bort färgen efter ett tag, säger de.

ANMÄRKNING

Några av de nya impregneringsmedlen kan öka risken för rost på naglar, skruvar och beslag. Använd därför värmeförseglad eller rostfritt stålsvetsad montering för att förhindra salterna från att "äta upp" metallen.

ADVERT

Mest populära