All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Grön jul

Text: Bjørn Runar Sodeland

De kan ha en oskyldig doft av blommor eller citron, men de produkter du rengör ditt hus med kan vara de renaste miljöbomberna. Vissa människor avger också gaser till inomhusluften och kan skada både huden och din hälsa.

- Ytterligare rengöringsmedel innehåller mycket parfym och kemikalier, och det är ingen tvekan om att många svarar på det. Ju mer kemikalier desto lättare är det att få allergier, säger Brita Haneberg, miljörådgivare i Green Everyday.

Hon tycker att många användare är överdrivna i kampen mot smuts, och i stället för att sätta på med rengöringsmedel och klor rekommenderar hon att man använder en torr eller fuktig mikrofiberduk.

- Starka ämnen som klor är vanligtvis helt onödiga, och i de flesta fall är mikrofiberdukar ett mycket bra alternativ. Det finns goda produkter för de flesta rum, och istället för tvål i avloppsvatten kommer det bara lite smuts från det område du har tvättat, säger Haneberg.

Användning av mikrofiber gör också din golvrensare. En undersökning som gjordes av Teknologisk Institut nyligen visade att det var mycket mer damm kvar efter tvättning med tvål och skurduk än med mikrofiber.

Om du använder tvål finns det flera miljömärkta produkter på marknaden. Detta är ett bra alternativ om du antingen känner behovet av lite tvål i huset eller helt enkelt behöver en fastare skott än vatten.

Hitta miljömärkta produkter här:
Svanmärkning
Bra miljöval

ADVERT

Mest populära