All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Stor bastu asp

Handymen Trond bestämde sig för att bygga sin egen bastu i sitt hus i Asker, efter detaljerade ritningar som erhållits på de flesta byggmaterial butiker. Han fick även ett mycket gott recept med detaljerad ritning på byggandet av en bastu på Tylö.

Trond arbetar som ekonom varje dag. På sin fritid trivs han på praktiskt arbete. Att lösa uppgiften att bygga bastun själv var därför en positiv utmaning. På husets första våning nära badrummet fungerade ett förråd endast länge som ett roterande rum. Nu var tiden mogen att göra det värdelösa rummet till en ljus och mysig bastu.

All plank av Osp beställdes från Trondheimsfirmaet Treformidlingen AS och skärs i verkliga längder. Byggprocessen i sig tog lite tid eftersom han inte hade bråttom att slutföra bastun. Snöringen utfördes på kvällar och på helgerna, och inom tre månader var bastun klar för användning. Som en liten extra finess har hobbyisten dekorerat golvet med en stjärna snidad i teak. Detta kräver en hög dos av noggrannhet, men återkommer ett rum med mer särskiljande karaktär. Trägolvet är gjord som ett limbotten, som ligger direkt på skifferplattor.

Idag njuter fadern i huset och hans två söner bastun med bastu, särskilt på hösten och vintern. De gillar det bästa när temperaturen är mellan 75 och 80 grader. Genom att hälla några parfym droppar eukalyptusolja på bastuaggregatet uppnås förutom en trevlig, något sval peppar lukt. Som en ivrig jägare är det bäst av välbefinnande att svettas ut i bastun efter en lyckad jaktresa. Men tik måste stå utanför!

Kostnad:

Plank av asp $ 10.000

Sauna från Tylö £ 5500

Belysningsarmaturer från Tylö kr 2500

Div. Byggnadsmaterial $ 2000

Totala kostnader $ 20.000

De 10 bastu bud:
  1. Ta en dusch innan du sitter i bastun.
  2. Gå sedan rakt in i bastun utan att torka ut, men ta handduken att sitta på.
  3. Njut av badkaret och se till att du svettas ordentligt.
  4. Ta en paus.
  5. Kyl ner i duschen efter att svettpärlorna har bubblats ut ur kroppen.
  6. Gå tillbaka till bastun och häll lite vatten på bastun så att du vet att ångan stiger in i rummet.
  7. Koppla av och låt svetten popa igen.
  8. Ta en dusch, avsluta nu eller ta några minuter innan du är nöjd.
  9. Använd en stor, mjuk badhandduk för att torka dig själv.
  10. Koppla av i en gott stol efter bastun.

ADVERT

Mest populära