All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Stora röta fara genom downlights

Text: Nina Granlund Sæther

Fel monterade downlights kan orsaka brand. Det faktum att downlights också leder till stora grovproblem i takkonstruktionen är lite känd för de flesta. Det beror på att de färre undersöker vad som händer över taket, säger Roy Malmo Nilsen. Men Anticimex har bedömt byggnadsteknologin för nästan 9000 bostäder och 11 000 badrum. Resultatet är läskigt.

- Vid montering av downlights i himlen mot kallzonen uppstår ett solidt kondensationsproblem. Värmebad med hög luftfuktighet är särskilt utsatta, men jag skulle råda mot användningen av denna typ av belysning i alla rum som mot kyla vinden och taket, sade Malmö Nilsen.

När en kall ölflaska börjar gräva i sommarvärmen beror det på att hetluften kyler mot det kalla glaset. Det är exakt detsamma som händer när varm och fuktig luft stiger genom ljusstrålens strålande himmel och träffar ett kallt tak. Den kalla luften kan inte absorbera lika mycket luftfuktighet, och det börjar gräva.

Skorstenseffekt

Kondensationsproblemet är störst när man monterar nolljus i äldre byggnader, säger Malmö Nilsen.

- Det är självklart att du får genomströmning. Du borrar hål och perforerar plasten för att hindra fukt från att nå den kalla ytan. På grund av ett visst övertryck erhålls en skorstenseffekt och den heta, fuktiga luften sugs upp i isolering och strålbädd.

Det är också svårt att få det ordentligt när man installerar downlights i nya hus. Många kassetter monterade i taket är inte gjorda av fukttät material. Papp släpper ut fukten rakt igenom. Andra kassetter levereras plana förpackade för att vikas ut. Att få dessa lådor nära blir nästan omöjligt, säger försäkringsgivaren.

- Det finns ett stycke, återanvändbar plast, och dessa används, lyckligtvis mer och mer, men här utmaningen är att få det nära till övergången mellan patronen och ångspärren, sade Malmö Nilsen. Men han är också orolig att plasten som används som ångspärr kommer att bli skarp när den värms upp av lamporna.

- Det är så långt jag vet inte gjort forskning på detta, men jag tror inte att plasten kan tåla höga temperaturer. Livstiden måste vara kortare, tror han.

Mycket ohälsosam

Konsekvensen av kondensation i strålskiktet är rå, svamp och mögel. Det är väldigt seriöst i en takkonstruktion, påpekar Roy Malmo Nilsen. Och kostnaden för att reparera skadan kan vara bra, varnar han.

Downlights i badrummet är för närvarande mycket populära. Men stjärnhimmel i ett vått rum är mycket olyckligt. Det är på badrummet är det varmaste luften och mest luftfuktighet.

- Tyvärr ser vi skador som orsakas av downlights också i andra rum som står inför taket, säger Malmo Nilsen.- Om det varma rummet ligger ovanför stjärnhimmelen är det inget problem.

Kondensproblem uppstår under den första vintern efter att lamporna är monterade. Ju kallare det är, desto sämre blir det. Och skadan kan utvecklas väldigt snabbt. Tack och lov är tackanvisningarna ungefär dimensionerade, men när vägskador får utvecklas över tiden kommer det att bli ett stort problem, betonar Anticimex-ledaren. Han tror att små strålkastare på rails är ett mycket bättre alternativ.

ADVERT

Mest populära