All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Grå - bra eller ledsen?

Jag har ofta rört temat "Chromophobia" i mina artiklar och inlägg om färg. Det betyder färgning, rädsla för färg. Många lider idag från denna kromofobi, både professionella och lekkameror, och resultatet ses i vår omgivning.

Städer och städer gråter - de förlorar den lokala färgen. Vi ser det i interiörer och inom designområdet i allmänhet. Inredningsarkitekt Grete Smedal, tidigare professor vid Konsthögskolan i Bergen, frågade nyligen på en färg seminarium: "Vad händer med Bergens charmig färg identitet?"

Hon visade bilder på ett antal områden i staden som under decennier har flyttat från flerfärgad till nyanser av grå. Samma händer med andra platser. Jag tycker att det här är allvarligt.

Årets färg är så många

"Radiant Orchid" är också årets färg. Här är Färgerikes svar: Norsk Eklektisk Wisteria FR1308.

Men samtidigt har grå alltid varit där och har kommit att stanna. Ja, enligt ledaren i den sista utgåvan av inrikestidningen, är grå även "huvudfärgen" i vinter. Inte grön, inte röd, men grå poesi, lovar ledaren.

Ett brett utbud av gråtoner, från stålgrått, duegrå, pärlgrå, silvergrå, mörkgrå och sten-grå till røkgrå, blytunga, tåkegrå och pimpstensgrå.

För det första är årets färg så många och alla kommer att lansera sin variant. Pantones färg för 2014 är "Radiant Orchid", medan Nordsjön lanserar "Teal", en blågrön färg. Och det är nog mer.

Men även grå. Lanserades med blå och vinröda färger.

Över

Jag föredrar främst grå som en stödfärg. Grå och svart kommer alltid att finnas där för colorism, i målning och arkitektur, för att betona färgerna i rymden, volymen och rymden.

Vi vill inte ha en värld som bara sprakar som regnbågen, har vi oumbärlig del av akromatiska färger (vit, svart och grått) i vår miljö och i konsten genom historien.

Problemet idag är emellertid att de grå färgerna som vi får i industriellt tillverkade produkter aldrig kommer i kategorin "poetisk". För dem som känner sin färglära, vet att genom att blanda komplementfärger som rött och grönt, gult och lila eller blå och orange, du får vackra nyanser av grått. Utan svart, men färgade med färg accenter, med rum och spänne in.

Målaren Delacroix visar oss detta, han skydde svart, det fanns inte på hans palett eftersom det förstörde briljans av färgerna. Målaren och arkitekten Le Corbusier gjorde detsamma.

Not i branschen ordförråd

Med den här metoden, en vacker grå färg som kallas "röd-gröna" eller "blått och gult". Men är det något sådant?

Ja, det finns, men inte branschordförrådet. Inte i NCS-systemet som ger oss referenser när vi beställer färg. Här blandas färgerna i de närliggande kolumnerna kring den fyrfärgade cirkeln efter behov.

Det vill säga blå kan blandas med grönt och rött, rött kan blandas med gult och blått och gult med grönt och rött. Men inte komplementär. Samtidigt blandas de med svart och vitt. Så här förlorar de grå färgerna chansen att få den djupa färg som kvalificerar sig till heders titeln "vinterfärg".

Gråtoner representerar således inte bara ett förhållande mellan vitt och svart på linjär skala. Vitt och svart kan betraktas som representanter för ljus och mörk, och gråskalan kan användas som mått på färgljus eller mörker, men de riktigt vackra gråtonerna sticker ut både höger och vänster i landskapet.

Det sägs att det mänskliga ögat kan skilja mellan minst 500 nyanser av grått. Bara blanda upp det!

ADVERT

Mest populära