All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Grå depression

Emotioner är ofta förknippade med färger. Vi är gröna av avundsjuka, ser röda och har "blues". Men även om många av oss har tydliga åsikter om vilka färger vi har på insidan, gjorde det lite seriös forskning på kopplingen.

Därför gick Peter Whorwell från University Hospital South Manchester och kollegor på en undersökning.

De gjorde ett färghjul med alla 38 nyanser av hela färgskalan, både svart, vitt och flera nyanser av grått. Och då både friska personer och personer med ångest eller depression var tvungna att ansluta färger till känslor.

blått, gult och grått

De tre grupperna ombads att peka ut vilken färg de mest attraherad av, vilket var din favoritfärg och vad som bäst representerade sinnesstämning just nu.

Resultaten visade att det inte fanns några signifikanta skillnader mellan grupperna i de två första frågorna. Många tenderade att välja blått som favoritfärg, men indikerade att de var mest drabbade till gula. Men när det kom till nyans som skulle beskriva insidan, fanns märkbara ojämlikheter.

Du valde de med depression och ångest som gråna medan friska ofta hälls på en nyans av gult.

Positiva och negativa färger

De med ångest låg någonstans. Nu forskare hoppas att Manchester Wheel of Color kan användas av andra som kommer att undersöka sambandet mellan färger och känslor, och kanske av patienterna kommer att uttrycka hur de känner utan att förklara det i ord.

Referens:

H. R Carruthers, J. Morris, N. Tarri, PJ Whorwell, The Manchester Color Wheel: utveckling av ett nytt sätt att identifiera färgval och validering hos friska, angelägen och deprimerade personer, BMC Medical Research Methodology den 9 februari 2010. < 999>

ADVERT

Mest populära