All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gräsfrö eller rulla?

Om du lägger ut gräsmatta i år eller fixa lite på den gamla, men är osäker på om att välja färdig gräs på rulle eller frön? Vad är skillnaden? Filip Ihrsen, trädgårdsmästare, trädgårdskonsult och avdelningsingenjör vid NMBU i Ås anser att det är viktigt vilket uttryck du vill ha och hur tålmodig du är.

- Jag tror att båda har sina positiva sidor. Om du vill ha en klassiker, rent gräsmatta snabbt och enkelt, är rull en bra lösning, säger han.

- Väljer du frön, det finns olika sorter av gräs, några örter och andra "saker". Det är bra för insekterna och ser lite mer naturligt ut, tycker han.

Pris och tålamod

Att välja gräs på målrullar är dock något dyrare än att gå på frö. Har du stora områden som ska täckas kommer i alla fall din plånbok att göra att du sår gräset själv. Marianne Utengen, trädgårdsmästare på det norska trädgårdsföretaget, ställer bara prisfrågan som något att tänka på när man väljer mellan bakverk eller frö. Hon tror att en av de största fördelarna med att avsluta är att området kan användas direkt.

- Du lämnar inte öppen mark, med grisen det kan ha, och för att hålla barnen borta från att spela en boll i trädgården halv sommar. En annan klar fördel är att en tät och färdig gräsmatta hindrar frön från att etablera sig, säger hon.

Å andra sidan, menar hon en av de främsta fördelarna med frön är att det finns mer att välja på

-. Chartreuse, helt färdig gräsmatta passar dåligt på en naturtomt eller runt en fjällstuga.

Samma preparat Filip Ihrsen

Om du väljer att så gräs även om detta bör göras antingen i början eller i slutet av säsongen, när jorden är fuktig, och inte mitt i sommaren, rekommenderar IHRSA på NMBU. Han påpekar att det du inte väljer kommer det inte att finnas någon stor skillnad mellan arbetet eller efterbearbetningen.

- Sluta gräs är också gräs. Du måste vattna ändå. I framkant måste du raka ut, ta bort ojämnheter och saker som inte borde vara där och gå lite ner. Detta gäller oavsett vilket alternativ du väljer, påpekar Ihrsen. Han känner att vi nordmän vill att gräset ska se så perfekt som möjligt och att mosen måste gå iväg.

- Det finns en trend att vi inte vill ha någon mos i vår gräsmatta, men naturen kommer gärna komma in och fixa lite. Jag brukar rekommendera att gödsla bra, förutom att gå för högre klipphöjd, omkring 5, 5 till 6 centimeter, så att gräset kan konkurrera ut mossan, sade han.

Grundig

Utengen pekar på liket med IHRSA att det också jobbet gjort gräsmatta, och att grunden måste göras så grundligt som för ett område som ska besås med frön.

- En skrymmande jordbävning full av rotugress får inte rak och ohälsosam gräsmatta av rullande plengress, säger hon.

Dessutom måste den faktiska läggningen av rullarna också genomföras noggrant. Fogarna måste vara förseglade och jobbet måste ske direkt - finishen är fräsch och förlorar snabbt kvaliteten. Efter en möjlig finish läggs, kräver denna regelbundna vattning hela hela säsongen för att göra det trevligt.

- Att kasta ut gräsmattan strax före resan på en tre veckors semester slänger pengar ut ur fönstret. Efterbehandlingen berör en stuga där endast en av dem ofta är svår av samma skäl. Efter att ha sagt det, behöver sådd gräsmattan också vatten. Spirande frön som dör av torka måste bytas ut med nya frön, men kostnaden är ganska mycket lägre än om man måste köpa nya rullar, säger Utengen.

ADVERT

Mest populära