All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Grafiskt vs. geometriskt mönster

Här förklarar Karen Disen skillnaderna. Hon har undervisat i Ornament och tecknat på Oslo Academy of Fine Arts i Oslo sedan 1989.

Rak, rund, tryckt eller konstruerad

Karen Disen har många mönster.

Grafik anger både trycket och det faktiska trycket.

Ordet grafik kommer från grekiska "graphe" vilket betyder att du skriver eller skriver.

Geometriska mönster är ofta grafiska.

Det är därför först och främst geometriska mönster som finns i vinden nu, men geometriska mönster kan grafiskt produceras. Grafiskt hänvisar till en utföringsform av ett mönster, medan geometriskt hänvisar till strukturen hos ett mönster.

- Varje mönster kan göras grafiskt. Jag tycker därför att det är bättre att skilja mellan geometri med sina raka raka linjer och de organiska uttrycken av de vågiga linjerna, säger hon.

Cirkeln som en geometrisk figur är då länken mellan det geometriska och det organiska. De olika kategorierna är ytterligare ett ordförståelse som vi använder för olika mönster och ornament.

Globalt språk

Geometriska mönster illustrerar matematiska relationer. Här är en filt från ege.

- Kulturellt smycken, smycken, ett globalt språk. Många mönster är universella i sin sammansättning, exempel är trianglar i rader och rader. Och man finner solskenet i alla delar av världen, och tusentals år tillbaka i tiden. Där alla kulturer har samma mönster, är det utförandet i material och tekniker, i idrottarens kulturella sammanhang som skapar särskiljningsförmågan, säger hon.

Naturen är full av mönster: Även människor har sina egna mönster.

- Ja, kom ihåg våra fingeravtryck och hår virvlar, säger hon.

Geometriska mönster illustrerar matematiska förhållanden. Det visar förhållandet där matematik möter visuellt språk.

- Eftersom ögat ser allt på en gång, oberoende av tiden, uppfattar vi grafikmaterialet. Vi ser förhållandet i former och motiv utan att uttrycket är mekaniskt identiskt. På detta sätt kan geometriska mönster också ha ett levande utseende, så detta geometriskt och organiskt biter lite i svansen, säger hon.

Skillnaden mellan ett vävt mönster och ett tryckt mönster, förklarar hon på följande sätt:

- Vävda mönster måste relatera till bindningen hur tyget är gängat. Det tryckta mönstret appliceras på en textil via blocktryck, skärmtryck, shibori och andra tekniker. Därför kan ett mönster som Marius-tröjan vara både ett stickat mönster och ett grafiskt mönster.

ADVERT

Mest populära