All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Mormors blommorna tejpade

För ett år sedan började Hanna Wendelbo-Hansson att beskriva den nya tapetkollektion i fiber, "Garden Party". Nu är det i butikerna. I Norge finns tapeter och textilleverantör Borge, som leder Eco Boråstapeter.

The Secret Herbarium

Det sprider ett rykte för en herbarium i familjen. Hon trodde först att det var hennes mormor som hade gjort en, men så var hans mormor som heter Maj som hade lämnat bakom charmig samling av blommor för eftervärlden.

- Hon hade gett den till min yngste syster. Jag tycker att det är så vackert att hon har tänkt på vem som ska ärva den så att den inte ska gå iväg och bevaras för ytterligare generationer. Jag lånade det från min syster, säger konstruktören.

Barnbarnet, som bara arbetar med design och kan använda denna typ av inspiration, hittade också antika fröer.

- När jag planterade hortensior, trodde jag att de bara skulle bli vita, men då byter de färg till lila. Då blir de blåa när de torkar in, säger Wendelbo-Hansson.

Hon fick inte bara en blomstrande överraskning utan också en ny hobby. Herbarium. Med en liten kvadratisk materia klämmer hon blommorna innan de används kreativt i nya sammanhang.

- Jag har varit galen för det! Jag och barnen kämpar för att plocka blommor och driva dem i vackra motiv. Du borde prova det. En blomma som är lackerad på en matchbox, blir till exempel så charmig, säger hon energiskt.

Sommarprojektet var för förlusten

Mormor plockade blommorna 1933 i Småland.

För norrmännen Småland känd för sina vackra skärgårdar och Astrid Lindgrens hemby, Vimmerby.

- Jag tror att hon hade det som sitt sommarprojekt. Det roliga är att hon inte bara plockas och pressas dem, men också sparsam har sytt blommor till papper och anteckningar bredvid varje blomma med namn, säger hon.

På samma slumpmässiga sätt har Wendelbo-Hansson byggt upp den nya samlingen "Garden Party". Bakgrundsbilden är byggd efter årstiderna. Vinterförlusten är följaktligen utan färg. Samlingen präglas av stora, vackra mönster i tärningens färgpaletter, med åtföljande enfärgad tapeter.

- Det följer högsommar, så fram till hösten och vintern, förklarar hon som hon rullar i den nyligen lanserade boken.

Designern tror att designen i tapeten passar olika rum.

- Raden kan passa in i köket, medan småblommor kan passa in i sovrummen. Med de enkla bakgrundsbilderna kan du bifoga bilder med egna blommor till ramar med glas, säger hon medan hon leker med pressade blommor på bordet framför henne.

Det handlar om att höja skönheten.

- Jag förstår mormors fascination, ler designschefen.

ADVERT

Mest populära