All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Greppa taket - och att hitta rätt färg

ögat kan uppfatta minst 5. 000 nyanser av vitt, och skillnaderna mellan en gulaktig vit och en rödaktig eller ett neutralt vitt är stor, när de är placerade intill varandra. De ljusa färgerna brukar ta upp färg från omgivningen. Till exempel kan en varm röd soffa eller ett stort grönt träd utanför fönstret leda till att den vita färgen på taket visas som rosa eller grön.

Med ljustak sprids ljuset jämnt i rummet, till skillnad från ett gammalt gult eller smutsigt tak som kan verka som ett lock över huvudet. Men vilken vit färg ska taket målas i? Möjligheterna är många, och vitt är långt ifrån bara vitt! Här är inget facettsvar - vissa väljer vit bas utan snedstreck och andra kommer att bryta färgen till gul, grå, grön eller röd.

En enkel uppdelning av takfärgerna är ren vit och något gulaktig färg. I norskt kallt ljus har det traditionellt rekommenderats att blanda några varma nyanser av gul i vitt. Exempel på vanliga gula toner vita färger är de närbesläktade färger 0502-Y, S 0502-Y och S 1002-Y, med färgnamn äggskal White, bomull, etc. Men i kombination med många av väggfärger som är populära idag skär dessa varma vita nyanser, och de uppfattas smutsig. Detta har medfört att fler och fler väljer de rena vita färgerna, till exempel vit bas eller S 0500-N.

Uppmärksamma listorna

Finmålade takplattor och listor kommer så småningom också att visas i en neutral vit färg.

Det viktigaste med att välja vit färg är att färgen passar väggarna. Kornischer målade normalt samma färg som taket, men används fabriksmålade skyltar, måste detta beaktas, eftersom standard är målad med en gul-vit färg.

- Är rumslistan fritt, du är mycket friare att välja färg på takmalingen, säger Linje Jacobsen, som driver Nordsjö Idé & Design Shop i Oslo.

För närvarande, i standardutbudet av byggprodukter, är nästan exklusiva listor målade i en gulaktig vit färg eller oförändrade listor som du målar dig själv i din kostym. Men flera tillverkare gör listor målade med S 0500-N som är en neutral, ren vit färg. Södra Interiör, en ledande leverantör av lister i Norge, har nyligen lanserat detta som en del av sitt standardutbud.

- Efterfrågan växer och vi ser bra för oss att det faktiskt blir standardfärg på båda dörrar, fönster och lister på längre sikt, säger Truls Skaugen, marknadschef på Södra Interiör.

Även förmålade takpaneler lanseras nyligen i neutrala vita färger.

- Vi har börjat skapa Smartpanel för tak i 0500-N-färgen. Tidigare hade vi bara det i äggvita, säger Ann-Jeanette Myrland i Smartpanel.

Matt eller tomt?

Våt färg är ofta halvglansig.

- Att välja glans är en fråga om smak och nöje, och en anpassning till hur hemmet ser annorlunda ut. Vi säljer mest halvskinn eller silkematta till tak, men också helt matt eller hälsosam målarfärg ", säger Line Jacobsen.

På vanliga och slipade tak av gips, betong, gips och bordsduk är det vanligt att använda som matt takfärg som möjligt. Dessa målningar är ofta inte tvättbara men reflexfria och döljer oegentligheter. Ett undantag är takfärg för våtrum, som vanligtvis är halvglansiga och tvättbara.

Med tak i tak kan du välja att skina. Vissa går för det helt matt, medan andra tycker högt är bäst.

- Det beror på hur dominerande taket är. Är det högt under taket, med sluttande tak och väggar med vikt, kan blank färg vara bra. Med stora fönster kan även halvglansfärg visas som glänsande på taket. Det är inte alltid de matta hudarna och de glansiga höjdpunkterna. På matt paneltak som inte speglar något ljus verkar allt! Medan reflexer i profilerade tak kan verka som kameleon och gömma skador, säger hon.

ADVERT

Mest populära