All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Fått "nya" 60-tals hus

Paret kände sig lyckligt som fick en villa i den redan varma bostadsmarknaden i huvudstaden för 5, 4 miljoner.

- I efterhand förstår vi att alla andra intressenter sannolikt kommer att möta utmaningar som vi inte såg, säger Solveig.

Paret som hade flyttat in med Amalie, ett år gammal, sa att de inte kunde göra något om renovering. De var beredda att spendera mycket pengar, men visste inte vart man skulle börja. Under tiden var det kallt i trappor, och källaren var nästan obebodlig på vintern.

- Det första vi gjorde på morgonen var att elda i eldstaden. När vi gick till jobbet, hade det varit en ganska anständig temperatur i huset, men när vi kom hem på eftermiddagen var det bara att elda igen, säger de.

Respiratoriska problem

FÖRE: Så här visade huset sig före uppgraderingen. Foto: Privat Tiden gick och familjen av tre blev fem när tvillingarna Jacob och Maria kom till världen 2013. Utmaningarna i huset kände allt, särskilt när Jakob började att kämpa med andningsproblem. Det tog mycket tid att läsa om rehabilitering och olika stödsystem, säger Anders.

- Vi gjorde förmodligen det klassiska nybörjaren fel: Vi började renovera inomhus för AFTER: En "ny" 60-talets hus kommer att göra det roligt. Vi renoverade köket och badrummet, men det hjälpte inte på trivsel eller förkylning. Dessutom var vi olyckliga med arbetarna som fixade badrummet, sade han.

När han kom över en artikel om Sintef och Mesterhus SEOPP-projekt, löpte ansökningsfristen ut. Samma kväll satte paret sig ner och fick en ansökan, och jubelåret var mildt sagt när de valdes för att vara en del av projektet.

I januari flyttade paret och de tre barnen till ett enkelrum på Tveita medan den totala renoveringen började. Den över 40 år gamla hemmet fick en ny kostym från topp till tå: det gjordes efter att tak, väggar och golv isolerats, dränering, nya rör och all elektrisk ersättning.

- Vi betalar i grund och botten allting själva, men har fått mycket bra rabatter på material och sådant genom projektets partners. Dessutom har det varit en stor mängd yrkesverksamma här med idéer om vad som är bäst för huset, så vi har haft många timmar av kompetens, säger paret. TILL TID: Solveig och Anders utanför huset i juni.

Stora förändringar

På sommaren packade familjen på fem äntligen sina fall och flyttade hem igen. Men huset var långt ifrån samma - lyckligtvis. I källaren har en lägenhet med självhushåll byggt, vilket garanterar hyresintäkter. På första våningen har den gamla veranda byggts och familjen har en bekväm och rymlig hall och ett badrum där det bara var en smal ingång.

SPARTE: Familjen valde badrumsplattor i stället för plattor i badrummet och sparade 60 000 kronor. Anne Gunnarshaug Lien är seniorforskare vid Sintef och leder SEOPP-projektet (se faktabox). Hon säger att målet är att räkna ut hur man uppgraderar 60 och 70-talet till samma eller bättre nivå än dagens passiva hus. Människor från hela byggbranschen, inklusive arkitekter, har varit inblandade i projektet.

- Vi började leta efter två demohus där vi kunde visa lösningar, se vad de kostar och vad som är möjligt att göra. Fokus ligger på goda tekniska lösningar, energibesparing, komfort för husägare och naturligtvis kostnad, säger hon.

Dessutom ville de göra husen mer moderna. Hon tycker att det är imponerande vad arkitekterna kom i familjen Englands hus på Årvoll.

- De har fyra sovrum och ett badrum på övervåningen utan att bli trånga. Dessutom fick de mycket fint dagsljus. De fick två badrum i huset istället för en, och de fick sin egen uthyrningsdel i källaren. I detta fall har arkitekterna bidragit mycket mer än det arkitektoniska uttrycket, säger hon.

NY FASADE: Huset har andra våningen veranda med utsikt över hela staden. För att huset inte ska vara så drastiskt, har det en bra vindjacka. Paret har behållit den gamla isoleringen och lagt till extra isolering på utsidan. Även den inre ångspärren och gamla plattorna har inte tagits bort, men ett nytt gips har lagts till.

- Det här var mycket på grund av brandskydd, när vi byggde så nära grannan. När du isolerar bättre behöver du också mer ventilation för att få tillräckligt med luft inomhus, så familjen har också ett nytt ventilationssystem, säger Gunnarshaug Lien.

Held budget

När man valde deltagare till projektet visste forskare att det var en krävande process som deltagarna gick igenom. Familjen England hade en realistisk budget och hade redan planer på större förbättringar av huset.

- Vi var tvungna att hantera sin budget och stanna inom gränserna. Det görs snabbt i en sådan process som man tänker, "Bara lite mer här, och lite mer där vi börjar", säger Gunnarshaug Lien.

Familjen är väl medveten och säger att det var frestande att köpa dyrare kakel och andra saker längs vägen. I efterhand är de nöjda med att de lyckades hålla budgeten och att resultatet var bra. Till exempel sparade de på badrummet $ 60 000 på val av badrumsplattor i stället för plattor.

Även om familjen huvudsakligen betalade allt själva, fick de bra rabatter på material genom projektet och mycket gratis experthjälp.

- De hade redan planer på att göra ett omfattande jobb vid huset och de hade en realistisk budget. Dessutom var det typiska 60-talet hus, som vi letade efter. Det var dåligt isolerat och drastiskt, säger Gunnarshaug Lien.

Idag har familjen fått en värdering på över nio miljoner i huset och känner på alla sätt att renoveringen var värt pengarna.Om det lönar sig att uppgradera på detta sätt när det gäller marknadsvärde, förmodligen vad du köpte huset för i princip och var i landet du är ", påpekar Gunnarshaug Lien.

- Om huset är väldigt gammalt och behovet av ombyggnad är väldigt stort måste man självklart överväga om det blir för dyrt att uppgradera. I vissa fall kommer det förmodligen vara lättare och billigare att bygga helt nytt, "avslutade hon.

LITTLE AGAIN: När Hus & Bolig besökte familjen i höst var det fortfarande lite arbete kvar på tomten.

ADVERT

Mest populära