All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Tips för måleri

Målning kan vara ett ansträngande jobb, men med rätt teknik och bra utrustning är mycket gjort. Malermester Idar Sypriansen delar sina tips med läsarna.

Förberedd

Som med alla färgprojekt inomhus börjar du ta hand om vad som inte ska målas.

- För takfärg täcker vi möblerna med plast. När du målar taket täcker du hela golvet, inte bara längs kanterna, som vi gör när du målar väggarna, säger Sypriansen.

Efter att golv och möbler är täckta, startar grunden.

Foto: Getty Images

- Vid målning av målningar gäller detsamma som vid målning av väggar och tätningshål. Titta över taket om det finns några sprickor eller lamppunkter som ska flyttas där det finns gamla hål. Sedan stänger du hålen med akryl innan du börjar måla, säger Sypriansen.

Börja med kanter

- När vi börjar måla och måla är det viktigt att göra detsamma som vi gör när vi målar väggarna. Det betyder att vi målar kanterna först. Vi målar också konstverket i samma färg som själva takytan.

Kanterna är målade med en vinkelborste som är väl mättad med färg.

- Första gången vi doppar borsten innan vi börjar måla, drar vi av borsten något på sidan av färgpannan för att få ett bra fett med penselfärg. Sedan börjar vi måla kanterna.

Efter att kanterna är målade kan du börja på själva takytan. Och här är bra utrustning särskilt viktig, speciellt om du vill undvika att sluta målar efter avslutat arbete.

- Ju mer pengar du spenderar på verktyget, ju mindre sprut blir när du rullar till exempel. En färgrulle till taket borde ha lite mindre byst än färgrullen som används för väggarna. Mindre byst ger mindre struktur. Och färg på rullen är lika viktig här som vid målning av en vägg, säger Sypriansen.

  • Få bredbandserbjudanden från flera aktörer (kommersiell länk)

Foto: Getty Images

Rätt teknik

Det finns en teknik när man målar taket, och det fungerar smidigt och arbetar mot ljus.

- När du rullar taket, rulla till ljuset, det vill säga rulla mot fönstret. Där ljuset kommer från, rullar du över, inte över. När du rullar tack måste du jobba smidigt. Det betyder att du måste pausa innan och efter att du har gjort jobbet. Om du inte riskerar att vara skyddad, varnar den cypriotiska.

När det första taket på taket är klart, vänta bara tills det blir torrt. Då är det dags med Mynt nummer två. För precis som du behöver två lager när du målar väggar, behöver du också två lager till taket.

- Många gör misstag vid målning av mallar är att de använder för lite färg. Det kommer att leda till ett mycket skuggigt tak. Därför är det mycket viktigt med bra verktyg, använd tillräckligt med färg och måla två lager.Då får du ett bra resultat, avslutar Sypriansen.

Denna utrustning du behöver:

  • Roll
  • Extension Shaft
  • Putty
  • Scratch
  • Takmaling
  • Cover kartong / plastfolie
  • Maskeringstejp
  • Rise

Kommentarer

När Du kommenterar att du använder ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära