All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Bra utomhusbelysning

- Bra utomhusbelysning har två funktioner. Det är vackert och du kan njuta av din trädgård även efter mörker. Samtidigt får du en översikt över trädgården och du kan se vad som händer där.

- Köp en plats och en förlängningssladd och prova i trädgården, rekommenderar Sebastian. Om du till exempel har en uppfart för att vara upplyst, är det ofta mer effektivt att belysa ett träd i närheten istället för att ställa in en traditionell lukt.

Korrekt färgtemperatur ger god dynamik. Utomhusbelysning behövs inte, men du bör tänka på att inte rikta ljuset mot grannen. Använd blöja skydd och be att se belysningen också från grannens trädgård och hus. Användning av färgade lampor kan vara effektiv, men Sebastian väljer olika färgtemperaturer som ger dynamik och kontraster.

- Färgtemperaturen är olika vitt ljus. Till exempel är en björk eller en sten vacker i kallt ljus, men en kontaktpunkt som ett bord är bäst i ett varmare vitt ljus, tänker han.

Läs också:

Tips för ljusval

Linda Sollied hos Christiania Lighting ger dig bra tips och råd när du tänder upp.

Varmt och kallt ljus mäts i Kelvingrader. I en välfylld lampaffär kan du läsa på det paket som Kelvintall har en lampa. Ett lägre Kelvintal ger ett varmare läder, medan ett högre antal ger en kallare hud. En varm glödlampa kan ha 2700 Kelving-rader, medan ett ordentligt lysrör kan ha 6000 Kelving-rader.

Ska du belysa trädgården borde du kosta en kvalitetsprodukt. Den måste godkännas för utomhusbruk.

Spännande effekter: En strålkastare från ovan och under skapar en ljusboll under trädet som i en teaterscene.

På nästa sida kan du se hur du tänder trädgården ordentligt.

#br

Läs också:

Ljus i trädgården

Belysning i trädgården låter dig skapa drama och äventyr.

Trädgården runt - så har du rätt

1. Entrance. Med hjälp av ljuset kan du styra dina besökare och ge dem ett varmt välkomnande. Om du placerar en armatur som lyser upp inträdespunkten, skapar du ett visuellt märke som tydligt visar var du ska gå. Har du buskar eller en häck, kan du tända upp precis där entrén är. Du kan också ställa in belysning på brevlådan, en vägg eller liknande som ligger nära din ankomst.

2. Samma princip - för ingången till huset själv. Här fyller ljuset också en praktisk funktion, eftersom det blir lättare att se till exempel nycklar, dörrhandtag och mer. Här ska du välja en armatur med ljuset riktat nedåt som det ligger längs väggen och dör och marken som du vill ha ljuset. Med en lampa eller jordklot sprids ljuset okontrollerbart och när du ser ljuskällan kan ljuset vara mycket störande och bländande.

3. Buskar och träd. Genom att inkludera träd och buskar när du planerar belysningen träffar du trädgården och det är bra att titta på. Träd och buskar kan belysas från alla vinklar och på många olika sätt. Ta en plats och förlängningsledning i trädgården och försök dig upp.

4. Terrassen kan ses som ett litet vardagsrum som råkar vara utomhus. Det kan därför vara trevligt att skapa en liknande, mysig atmosfär med mjuk och mysig belysning också där. Använd antingen lägre effekt med fler ljuspunkter än för starkt ljus. Det sista du vill ha när du sitter och kopplar från är starkt ljus i ansiktet. Belysar saker i omgivningen, som växter eller dekorativa saker. Det gör omgivningen verkar öppnare och ljusare än de är.

5. På senare tid har belysningsprodukter försökt efterlikna traditionella inomhusarmaturer, även om de är avsedda för utomhusbruk.

6. Utility Booths / docka lounger / växthus. Låt dina fristående små byggnader dyka upp i trädgården istället för att försvinna i mörkret. Känn samma passform som för husets dörrar. Om byggnaden har fönster ger den en fin effekt om den är upplyst från insidan så att den tänds ut ur fönstren. Det ger liv till byggnaden och det ser inte spökligt ut. Detta fungerar också bra på huset själv, om inte annat kan det skrämma några inbrottstjuvar.

Bästa expert tips för ljusexpert

1. Prova belysning på olika ställen i trädgården. Använd en strålkastare och förlängningssladd och testa dig själv.

2. Belys träd och vertikala ytor. Vertikala ytor gör att ett område visas ljusare än om du bara markerar horisontella ytor. Det finns olika sätt att belysa träd. Om du placerar ljuskällan en bit från trädet får du mer ljus i kronan än om ljuskällan är placerad nära bagaget.

3. Tänk på att vi har fyra årstider. Växterna ser annorlunda ut under året. Placera inte armaturerna nära stängda gångar och liknande för att förtöjas.

4. Var noga med att inte blanda grannen.

5. Använd inte för många färgade lampor.

6. Olika vita ljus ger en bra dynamik.

7. Njut av kvalitetsprodukter - du tjänar det på lång sikt.

Sebastian Wikner är ursprungligen en elektriker, men var snart intresserad av belysning. Efter två år som elektriker tog han examen från ljusdesigner på Jönköping College och fick snabbt jobb i Singapore. Sedan följde andra prestigefyllda uppdrag i Asien innan de återvände till Sverige. Idag arbetar han som belysningsdesigner hos Luminous Ljusdesign AB. Vill du veta mer, se www. lumnious. se

ADVERT

Mest populära