All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Bra förutsättningar trots kris

Norges Bank höjde räntan med kvart om en procentenhet denna vecka.

- Nu har räntehöjningen påbörjats. Norges Bank har meddelat att räntorna fortsätter. Många ekonomer talar om att de väntar en stadig ökning i framtiden, men ingen vet exakt hur mycket eller hur snabbt det kommer att stiga, säger Nordea konsumentekonom Christine Warloe.

Norska husägare fruktar inte högre kostnader och oroar sig lite om förändringar i ekonomin. Tre av fem tror att deras ekonomiska situation i framtiden kommer att vara ungefär densamma som den är idag, och trots den internationella krisen i ekonomin. Det visar siffror från Villapanelet, en undersökning utförd av Vi i villa. Läs mer om det i fallet Ingen finansiell kris för norska husägare.

Konsumentekonom: - Nu bör du börja förbereda din privata ekonomi för kurshöjningen.

Gynnsam kris

- Det norska gänget har verkligen drabbat finanskrisen mycket bra. Arbetslösheten har drabbat få jämfört med våra grannar och på andra håll i Europa. De flesta har blivit bättre under krisen, eftersom räntorna har varit så låga som det har varit ", säger Warloe.

Vi behöver dock inte gå längre än i höstas för att komma ihåg hur det var att få högre räntor.

Läs också:

Hur man övervinner fleråriga stauder

Är du trött på att köpa nya växter för burkarna varje år? ? Det är inga problem att få både stauder, buskar och träd till vinter i burkar - bara ...

- Under den högsta nivån av intresse förra hösten var det nog en del som började bli stram. Det är ingen tvekan om att den norska ekonomin är ränteintensiv och det beror på att många har flytande räntor och höga realkreditlån. Vi är en nation som äger egna hem, säger Warloe.

Bekymring bland de yngre

Och även om majoriteten uttrycker att de inte bryr sig om dagens situation, är det fortfarande mer oroligt nu än de var tidigare i år. Bekymmerna är ju större ju yngre du är och desto lägre är din inkomst, undersökningen vi gjort i villa har gjort. Av respondenterna svarar en av fem på en inkomst på mindre än 300 000 och en i fem under 35 år att de oroar sig mer om sin ekonomiska situation nu jämfört med tre månader sedan.

Är du bland de som oroar sig för att räntorna stiger? Då borde du ta med konsumentekonomens sju tips.

När räntorna är på väg igen anser konsumentekonomen att det är dags att ta några steg när det gäller den privata ekonomin.

Normal nivå på sex procent

- Nu bör du börja förbereda din privata ekonomi för kurshöjningen. Den första kvartalsräntan ger inte de stora resultaten, och bankerna kanske inte klarar det rätt ännu, men det är troligt att räntorna kommer att gå vidare, säger hon.

En hypotekslån på cirka tre procent är bekväm men inte realistisk på lång sikt. Nu återkommer vi till en mer normal nivå.

Läs också:

skapa en ljus stark run-in med betongblock

Om du väljer fasta betongblock hos beläggningen, vilket skapar en skarp kantskydd, får du en mycket stark run-in som kan pågå i många år.

- Antag att den privata ekonomin måste gå bra med en normal räntenivå. Norges Bank har tidigare sagt att en normal räntenivå från dem kommer att ligga på cirka fem procent, vilket motsvarar en hypotekslån på cirka sex procent. Det innebär att räntan på ditt lån blir dubbelt så högt som idag.

Även om räntorna stiger, är det fortfarande lågt. Det betyder att du fortfarande har actionrum. Var försiktig med den räntesats du har än och du kommer att kunna hantera räntehöjningen utan onödig oro.

ADVERT

Mest populära