All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bra färgval i köket

- Om köket är ett separat rum, är en fri att ha kul med färger och golv. Är det uppenbara lösningen till vardagsrummet är en mer beroende av att tänka helhet, men det är inte att säga att det måste vara tråkigt, säger interiørkonsulentvirksomhet Ellen Skifjeld.

Att ta ett finger på någon speciell köksfärg är svår - smaken bör avgöras. Men enligt Skifjeld är det ofta värt att tänka på en lång sikt när man väljer färgscheman.

- Om du målar hela inredningen i en snabb färg, är det snabbt att bli uttråkad. Om däremot tillåter stora ytor att vara mer neutral, och lägger mer färg på mindre föremål normalt ge en mer varaktig lösning, säger hon.

Samma färg upp och ner?

Det är inte nödvändigt att välja samma färgfärg på övre och undre kåpan - eller på skåp på olika väggar. Enligt Skifjeld är en god allmän regel att välja tungt i botten.

- Det kan vara värt att välja den färg som kommer att förekomma tyngst på undersidan och en ljusare färg på topplocket. Detta kommer att ge bättre balans i de flesta fall, säger hon.

Kryssningar med övre och nedre delen kan vara mycket kraftfulla, men det är också möjligt att välja helt olika färger.

Från grått till rosa

Ellen Skifjelds kök efter färgtransformation. Se förhandsgranskningsbilden längst upp.

Skifjeld har tillåtit sitt eget kök att genomgå en omvandling med rimliga medel och valet föll i två olika färger.

- Det grå som brukade vara var okej, men det var så tråkigt. Jag är väldigt förtjust i de lilla grova rosfärgerna och valde därför att måla väggen och hyllorna i en hård rosa nyans. Rummet fick mer fart, säger hon.

Matt eller tomt?

Vita målningar har traditionellt bättre tvättbarhet än sina matsystrar. Nu finns det dock matt specialfärger som också har utmärkta rengöringsegenskaper, och är därför friare att välja färg i graden av glans, eftersom man vill.

Det är möjligt att spela med effekter och blanda glansnivåer. Till exempel, ett kök målade i samma färg som väggen, men i en mycket högre grad av glans ger ett trevligt spel.

ADVERT

Mest populära