All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Bra badrumsbelysning är viktigt

Lighting har utvecklats dramatiskt de senaste åren, med ständigt nya ljuskällor och armaturer som tillåter användning av ljus på nya och spännande sätt.

En ökande trend är att ljuset används som ett aktivt designelement i både konstruktioner och armaturer.

Nya ljuskällor och armaturer möjliggör nya sätt att belysa rummet.

Det här har gjort det möjligt för dig att designa ditt eget badrum på helt nya sätt och med enkla medel få fram olika stämningar som ger badrummet en mer exklusiv känsla.

Badrumsbelysning måste planeras

Vid planering av badrumsbelysning och andra belysningslösningar är det viktigt att etablera sambandet mellan ljus och skugga och för att understryka kontraster och bo i rummen.

Dessutom kommer förhållanden som färg, nivå och plats att uppstå.

Läs också:

Hur lyser du badrum, kök, vardagsrum och sovrum

Funderar du på hur man lysa upp de olika rummen i ditt hus? Hur man gör det mer mysigt hemma med rätt belysning och ger dig belysningstips ...

Man bör också överväga att ändra belysningen i rummet efter vilken uppgift / funktion rummet ska täcka.

Det finns några tydliga körregler som bör följas:

  • Det är viktigt att belysningen i badrummet reproducerar former och färg naturligt. Ett ljusbad ger effektivare användning av ljuset och gör rummet mer inbjudande.
  • Placering av ljuskällorna ska vara sådan att den ger bra orientering. Takljus som taklampa ger till exempel en bra ljusfördelning. Downlights är populära eftersom de ger mer strålkastare och producerar kontraster i rummet. Samtidigt kan downlights göra rummet verkar mindre på grund av en skuggningseffekt på väggen.
  • Bra ljusfördelning är viktigt att tänka på när det gäller rengöring, se vatten på golvet eller hitta saker som går förlorade. Framför spegeln är det särskilt viktigt med rätt belysning. Här är det önskvärt med naturliga färger och undvikande av skuggor. I stället för att placera över spegeln bör man överväga att installera ljuset på sidan för att undvika skuggning.
  • Dagsljuset är det enda ljuset som ger rätt färgschema och gör det möjligt att skilja mellan små färg nyanser på hud och kläder. Med dagsljus i spegeln ser du dig själv i naturliga färger.
  • Med konstgjord belysning, glödlampor och halogener som gör färgerna mest korrekta. Fluorescerande lampor är på väg ut, men om man har en fluorescerande lampa, välj en kompakt lysrör eller fluorescerande lampa avsedd för inre användning. Detta ger bästa färgreproduktion. Observera att ljuskällan ofta ger platt och opersonligt ljus och att ljuskällans val också avgör om ljuset kan styras eller inte.

Dagsbelysning är en viktig ljuskälla som gör rummet ljus och inbjudande och gör att hud, former och kropp / ansikte blir mer naturliga.Foto: Colourbox

Belysning - ett viktigt designelement

Med nya ljuskällor har man ett nytt verktyg för att designa, markera, dela och markera rummen på helt nya sätt. De nya ljuskällorna och armaturerna kan monteras där tidigare svår eller omöjligt. Dessutom är applikationerna mycket större.

Fiber och LED är tekniker som kommer att ge ljus till ett mer aktivt element i utformningen av armaturer och utrustning. Vi börjar redan se att belysning av både armaturer, hållare och entré mm blir ett viktigt element för att skapa uppmärksamhet och humör.

Läs också:

Kontrollera belysningen i belysningen i badrummet!

När du installerar downlight i våtrummet måste du välja armaturer med tillfredsställande hölje.

Med denna teknik, en strålkastare, belyser ljus / glans, designmönster och byte av humör genom förändring av färg, styrka och rörelse. Eftersom dessa nya teknologier inte tar upp mycket utrymme, kan de enkelt byggas in i armaturer.

Fiberoptiskt ljus är en tunn kabel som kan döljas bakom väggar, golv och tak och visas som prickar eller som nedljus armaturer. Det är också möjligt att välja fibrer som ger ett översvämnings ljus längs hela kabeln och därmed ramma badets kant. Ljus kan läggas i handdukshängare, glashylsor, toalettpapperhållare etc. I bastun kan du få ljus under bänken, ljus i väggen eller golvet.

Fiberoptiskt ljus är dessutom lätt att underhålla genom att bara byta glödlampa. Dessutom har dessa ljuskällor fördelen att de är små, använder minimal energi och kan monteras i områden utan fara för personer.

Med andra ord är möjligheterna stora, och här är den enda fantasin som sätter gränser. Faren är också närvarande för att man ska ta av och pepa rummet med ljus på danska båten.

Expertis

Belysning är ett separat ämne, och för att inte gå vilse i fråga om regler och möjligheter, men med professionell rådgivning kan det vara användbart att prata med en belysningsrådgivare.

Lyskultur är en intresseorganisation som har utvecklat användbara förbrukningsmaterial samt hänvisar till bra rådgivare / leverantörer.

Läs också:

Detta tillbehör gör drömbadet till en verklighet!

Skillnaden mellan ett fint badrum och ett underbart badrum ligger i detaljerna. Och här är de coolaste produkterna just nu.

Vad säger reglerna?

I våtrummet finns särskilda krav som gäller installation av teknisk utrustning på grund av personlig säkerhet och för att säkerställa att utrustningen fungerar som den ska i fysiskt krävande miljöer som våtrum.

Det är därför viktigt att man använder godkänd utrustning och att den är installerad i enlighet med gällande föreskrifter. Till exempel definieras tre zoner beroende på avståndet till vatten, vilket medför täthet på utrustningen, spänningsnivå och driftskapacitet.

Det är mycket viktigt att installationen är korrekt. Tyvärr inträffar tragiska olyckor eftersom husets "handyman" har gjort själva installationen.

Det är därför ett myndighetskrav att alla installationer ska utföras av en registrerad installatör.

ADVERT

Mest populära