All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Goda råd för att sälja en tung sålda bostäder

Det är ingen tvekan om att det har blivit svårare att sälja. På nationell nivå sjönk huspriserna med 1,6 procent från maj till juni. Endast i Oslo, som har störst prisfall, har huspriserna sjunkit med så mycket som 3, 1 procent.

- Det finns inget som växer till himlen, och det finns gränser för vad människor kan betala. Det finns anledning att tro att marknaden är solid och att den kommer att utvecklas positivt över tiden. Och det är bra för att tillväxten i fjol var direkt ohälsosamt, säger Carl O. Geving, VD för den norska fastighetsmäklaren.

I juni fanns det 10.745 bostäder till salu i Norge. Det är 17, 2 procent mer än samma period förra året. Samtidigt såldes 9 563 bostäder i juni i år. Det är lite mindre än förra året. Således ökade försäljningen.

I genomsnitt 32 dagar att sälja ett hem i juni i år. Förra året tog det 30 dagar. I Oslo är skillnaderna större. Här var det 21 dagar säljtid i juni år mot 13 dagar i fjol. I jämförelse var försäljningen 17 dagar i Oslo i maj i år.

Ta tag i

Om hemmet säljs tungt måste du förstå situationen. Mäklare Kåre A. Brustad från den privata mäklaren Brustad och partner säger att människor ofta har för höga förväntningar på hemförsäljning när de lämnas osålda.

- Det finns ofta för höga förväntningar i förhållande till vad man faktiskt kan få för hemmet. Mycket ofta börjar det med dåliga råd. Om du har haft ett hus i flera år, bör du inte titta på prisminskningar som en förlust, men en något lägre vinst. De allra flesta människor som kommer att sälja har haft en fortsatt ökad husprisökning innan den här galna sprickan vi ser nu. Det finns många som glömmer, säger han.

Brustad är för närvarande relevant i Bolig krise-programmet på TVNorge, där en mäklare och stylist hjälper bostadsförsäljare som kämpar för att sälja fastigheten.

- Det vi ofta ser är att människor bråkar med presentationen. Det är oerhört viktigt att skapa ett bra första intryck. När du inte har lyft ett finger för att göra det bra, skrämmer du bort potentiella förare redan innan de lyckats ringa, säger Brustad.

Brustad påpekar också att många människor misslyckas med att ta bort saker innan de säljs.

- Din personliga stil och tillgångar kan arbeta mot dig när du ska sälja. Många har så många saker att de gömmer hemskvaliteten, och köpare får inte drömma om vilka möjligheter de kan ta hand om sig själva. Därför bör man faktiskt börja flytta redan när man ska sälja. Börja tömma ditt hem. Se till att du visar upp hemmet och inte dina saker, säger han.

Detta är Brustas nio tips för att sälja ett tunghänt hem:

1) Rensa hemmet. Du bör inte visa upp dina tillgångar, men egenskapen.Visa köparen där potentialen i hemmet är.

2) Tydliga utomhusområden. Skapa ett bra första intryck och gör det ganska utanför. Röra inte med gräsmatta, häck eller andra saker.

3) Korrigera uppenbara fel och sakna både inifrån och ut. Det behöver inte vara mycket arbete, så se till att allt är klart. Du kan ta med tusentals dollar till salu.

4) Rengöring. Tvätta alla noggrant. Låt inte boendet vara smutsigt och var uppmärksam på badrummet och köket. Tvätta också smutsiga leder.

5) Få beställningen i garaget och i båsarna. Människor kommer att titta på lagringsmöjligheter. Då är det dumt att driva alla dina personliga tillhörigheter i dessa så att du inte kan visa det. Garager och bås är alltid en hemskvalitet. Har du det - visa det!

6) Styling. I många fall skulle jag rekommendera att spendera lite pengar på några timmar av professionell styling. Stylister är bra på att se vad som behövs för att presentera ditt hus på bästa möjliga sätt.

7) Betygsätt priset. Om du har ägit fastigheten under en längre tid borde du ta över det som du förmodligen har gynnat av fastigheten under flera år. En liten prisminskning betyder inte en förlust, bara en liten mindre seger.

8) Är du nöjd med mäklaren? Om inte - byt mäklare. Om du inte har sålt fastigheten har du kanske haft dåliga råd. Tveka inte att byta mäklare om magen att han gör ett dåligt jobb.

9) Beakta alternativa reklamkanaler. Kan du annonsera fastigheten på flera ställen? Tänk på sociala medier, andra digitala ytor och även pappersannonser. Här handlar det om att samla potentiella köpare. Du vet aldrig var din perfekta köpare hittar hemmet. Det kan vara var som helst, så var noga med att få meddelandet ut.

ADVERT

Mest populära