All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Goda råd om förvärv av färdiga

Text: Rikke Åserud

- Många av oss är lite blygsamma. När vi tar över ett flimrande nytt hus är det vanligtvis mycket trevligt och bra. Vi kan ha några försiktiga invändningar eller frågor om att ta över. Men det är bara när du börjar använda huset för att ta reda på om sakerna verkligen fungerar.

Det säger verkställande direktör Arne Lycke i If. På våren kan tv-tittare över stora delar av östra Norge följa sitt goda råd i TV8-serien "Final Home". "De visar serien, till skillnad från program som" TV2 hjälp "och" Sinnasnekkern'n "att det faktiskt kan gå bra för att bygga hus.

- Det är inte så svårt att bygga hus i Norge, bara välja rätt operatörer med gedigen bakgrund och erfarenhet, säger säljer Petter Heggen i Trivselhus.

Ta hand om de små

I tv-serierna får vi därför komma överens om hur man bygger hus utan fel. I verkligheten kanske du inte är så mycket delaktig i byggprocessen som dina TV-tittare får. Därför är det extra viktigt att vara medveten om även små saker när de flyttar in, lycke tror på if.

- Det är svårt att veta vad som är gömt i konstruktionen. Fördelen med att slutföra hus är att de har genomfört skräddarsydda lösningar som förmodligen har testats på andra kunder tidigare. Men vad du kan och bör kontrollera när du börjar använda huset är om det fungerar som förväntat. Stänger garderoben ordentligt och rinner vattnet på rätt sätt, dvs i duschen när du duschar? Öppnar och stänger alla fönster? Jag skulle också vara försiktig med att kolla in i köksskåp och var det finns avlopp och rör för att hålla koll på om det är gott, säger Lycke.

Han tycker att det inte är trivialt om en dörr är stram eller inte stängs ordentligt.

- Dörrarna ska öppna och stänga, det ska fungera. Och om du inte stänger dörren ordentligt, får du grepp och kan riskera högre uppvärmningskostnader, säger Lycke.

Han betonar också vikten av att inte bara märka det, om något inte är som det borde, men notera det också och berätta för leverantören direkt.

- Skriv ner allt! Även saker du uppfattar som bagage. De kan förstärkas med tiden, säger Lycke.

Fukt Risk

Även om en del prefab levereras med beprövade lösningar, är det svårt att kalla färdiga hus "säkrare" än andra, menar Ifs skada expert.

- Jag tror att galna hus inte är värre eller bättre än andra byggnader. Huvudskillnaden är att ferdøus kommer med färdiga föremål - men du måste ha en rörmokare och elektriker, och mycket beror på kvaliteten på ditt arbete, säger Lycke.

Säljaren Petter Heggen i Trivselhus är givetvis en något annorlunda åsikt.

- Vi bygger alla ytterväggar inuti en torrfabrik i Sverige.Således kan vi fixa allt väldigt snabbt när vi först kommer till byggarbetsplatsen. Under ca Under fem arbetsdagar avslutar vi ett hus som ligger nära utsidan, vilket förhindrar att byggnaden stannar i regn eller snö. På månkonstruktionen ska vi avsluta ett hus som ligger nära utsidan, vilket förhindrar att strukturen stannar på fältet, vilket eliminerar en stor grad av fuktproblem, säger Heggen.

Reglerande för fukt är dock viktigt i något nytt hus när det tas över, tror Lycke på If.

- Kontrollera alla ventiler till exempel. Om någon mot presumtion hade glömt att isolera luftkanalerna, får du ett kondensationsproblem, eftersom du kan se spår av ventilerna. Kontrollera även taket för kalla rum för fukt.

Kondens är en risk för att du inte märker omedelbart omedelbart. Det är bara när fukten har gjort det klart att det är upptäckt. Därför är det viktigt att ta de små tecknen tillräckligt tidigt så att problemen inte kan utvecklas och att det inte finns några tvivel om att utvecklaren fortfarande är ansvarig för att korrigera problemen.

Faktureringsperioden är vanligtvis fem år från förvärvet, men entreprenören kan åta sig att svara för brister utöver denna period, vilket kommer att anges i avtalet.

Försäkring

Underlåtenhet att ta ut försäkring när du flyttar in i ett nytt hem är mildt sagt rancid och det är naturligtvis inte rekommenderat. Men vilken försäkring behöver du? Om är bland de företag som erbjuder förlängd byggförsäkring, som täcker mer än det vanliga.

- Du kanske inte behöver superförsäkring på ett helt nytt hus. Om något händer omedelbart efter förvärvet är det vanligen en fråga om klagomål och försäkringen är utesluten. Men även jag tecknade en superförsäkring när jag flyttade in i ett nytt hus för tjugo år sedan. Anledningen var helt enkelt att du riskerar att diskutera entreprenören, säger Lycke. Om entreprenören eller husleverantören skulle motsätta sig dina krav och t ex läcker taket, kanske du vill ha en superförsäkring som täcker skadan, i alla fall tror han.

Läs manualen

Sist men inte minst är det också viktigt att du förstår hur sakerna fungerar i hemmet.

- I dag är det vanligt att huset överlämnas med en "instruktionsmanual". Studera papper och se till att du förstår hur sakerna används och hur de fungerar. Ventilationssystemet, till exempel - det är viktigt att veta hur det fungerar för att upptäcka eventuella fel, och inte minst att använda det ordentligt, så det blir inte skadat, säger Lycke.

ADVERT

Mest populära