All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Gyllene färg - en charmig sommarblomma

Fakta om gyllene lack

norska namn: Guld Lack

latinska namnet: Gyllenlack

engelska namnet: Wallflower / Goldlack

Populär arter

  • Ivory Vit
  • Vulcan
  • Fair Lady Blandat
  • Bowles Mauve
  • tyg av guld
  • Goliath
  • Scarlet Emperor

Gyldenlakkens egenskaper

Golden Lack är en flerårig och en typisk mormor blomma som har fått nytt liv tack vare en utbud av nya sorter. De nya sorterna har utökat sitt färgskalan avsevärt och gyllene lack finns nu i många vackra färger.

Golden Lack avger en kraftfull, intensiv doft, när solen skiner på den, som verkligen pryder din trädgård. Gyllene målar kallas ofta "The Ancient Virgin's Flower".

Origin

Gyldenlakken är spretigt i klipplandskap sydöstra Medelhavet. Här växer det som en flerårig halvbuske.

Gyldenlakkens utseende

Gyldenlakken har satt, vinkel skott och grå-gröna, avlånga och tandade blad. Guldfärg är vanligtvis 30-50 cm hög. Blommorna är velourliknande och sitter tillsammans i täta buntar. Guldfärg finns i ett brett utbud av färger, från djupröd och orange till pastellgul och krämfärgad.

Guldfärg odlas främst för lukten och blommans skull.

Växa gyllene lack

Golden Paint är i huvudsak en kortlivad vintergrön buske, men odlas som sommarblomma i Norge. Det är två år gammalt, vilket innebär att växten bara visar mörkgröna blad den första sommaren. Men tålamod lönar sig. Året efter exploderar växten i fantastiska färger.

Golden Paint kan dö ut, men lyckligtvis långlivade och selvsående konst, så att efter några år kan göra dig en permanent befolkning av anläggningen.

Ska fröna skörda i den guldfärgade färgen. Du kan också låta dem se sig själva. Ges möjlighet att släppa ut frön under flera år, blir du självförsörjande på gyllene färg - om än med en oförutsägbar färgblandning. Om du vill plantera guldfärg i samma nyans bör du köpa frön i rena färger.

Plantering

Golden Lack sås i en såbädd i det fria runt maj och juni. Således når växterna att bli stor innan de planteras ut i marken senare i sommar, då blommar året därpå.

Ta ett passande stort hål i den gyllene färgen och se till att jorden är lös och luftig. Om din trädgårdsjord är tung kan den förbättras genom att blanda lite grov sand. Sätt grundstammen ner i hålet.

Stamstockens övre del ska ligga under markytan. Fyll växthålet med jord, pressa och vattn guldfärgen snabbt efter plantering. Det borde finnas minst 25 cm mellan varje planta.

Blommande

Golden lily blossoms i juli och augusti.

Grobunn

Gyllenlakk trivs bäst i markdrivet mark. Nästan bra och inte för tung trädgårdsmiljö ger goda möjligheter till gyllene tillväxt.Golden lily trivs bäst i kalkhaltig (grund) jord.

Livstid och beskärning

Gyllene Norge är i princip en tvåårig växt, men den har både rätt jordljus och värmeförhållanden, det kan leva i flera år. Se till att minska mängden av de största fröhuvudena, eftersom växten kan växa över tiden, både hög, lätt och stel. Om du skär den guldlack efter blomning, ge de bästa tillväxtförhållandena för en flerårig växt.

Vattning

Guldfärg kräver måttlig vattning.

Gödsel

Guldlack kräver vanligtvis inte gödselmedel. Gödselmedel som består av tång och lime kan tillsättas genom plantering och igen på våren.

Använd

Gyldenlakk är en typisk sommarblomma. Växten ser bra ut i buketter och som en krukväxt.

Möjliga sjukdomar

Gyllene lack är sårbar för sjukdomen klumpskydd. Klumpar av plommon är en skadlig attack på rötterna av flisens flora. Klumpiga fötter orsakas av svampliknande organismer som lever i jorden.

De infekterade rötterna sväller och växtens tillväxt stagnerar. Om du märker klumpen på växten kan du behandla med bra dränering och lime.

Plats

Växten trivs bäst i skydd mot vind och hårt väder, men behöver mycket sol. Placera det därför fram till husets vägg.

ADVERT

Mest populära