All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Gav uteplats uppsving med nya takoverbygg

Du kan öka hyttens komfort med en ny förlängning.

Gamla stugor kan också få en hiss med en ny uteplats.

Hytteeier Siv Evensen var inspirerad av att bygga ett taktak i stugan efter inmatning från Hyttelivs arkitekter.

STORLEK: Over Byggnadens storlek måste anpassas till de båda funktionerna att vara under tak, i detta fall, matlagning och stugan själv är att byggas upp. Foto: Foto: Karl Inge Punsvik

Summer Cabin

Evensen stuga ligger i Narvik utsikt Rombaksfjord. Stugan är ca. 10 minuter med bil från Narviks centrum.

Stugan används ofta med samboende Odd Nyborg. Nu när de har gått i pension, har de nästan flyttat där ute under sommarmånaderna.

Impraktisk uteplats

Lätt och greit: Så enkelt som möjligt, och då blir kabinlevån mycket enklare än tidigare. Nu kan regnskurarna bara komma, det blir torrt under taket. Foto: FOTO: Karl Inge Punsvik

Utanför var uteplatsen naken och obekvämt. Evensen skickade därför en fråga där hon ville ha vägledning om hur man satte upp ett taköverlägg för matlagning.

Under lång tid ville hon ha en mer praktisk uteplats.

- Jag har alltid varit förtjust i att stå ut och tvätta, eller laga fisk efter turen ut till sjöss. Det har något att göra med stugan. Jag älskar att stå ute och tvätta. Det ger en känsla av frihet och kanske har det något att göra med den skarpa kontrast av blocklägenheten mitt i Narviks centrum.

Idag är överlägget färdigt, inte till skillnad från arkitekternas råd.

Anpassnings utseende och funktion

- Evensen har bidragit till att lösa ett något annorlunda problem än den vi brukar ta upp läsarnas kolumn, nämligen ett tak över en utearbeidsplass säger Cabin Life arkitekt Kjersti Thoen.

KANALPLATTER: Använd plastkanalplattor, vilket ger mer ljus till området under taket. Foto: FOTO Karl Inge Punsvik

- Sådana byggnader storlek måste anpassas till både funktioner till tak, i detta fall, matlagning och kabinen ska byggas upp eller bredvid.

I det här fallet föreslog vi att taket också skulle ge ett skydd framför ytterdörren så att regnskläder och verktyg kan hängas upp.

Vi föreslog också att taket ska ha samma typ av tak som kabintaket, men såg att det var verkligen en bra idé att använda kanalplattor i plast, vilket ger mycket mer ljus till området under taket.

Om du planerar ett täckt område så här, se till att strukturerna kan tåla både vind och vind.

- Vi tycker att kabinen ser bättre ut med denna förlängning än utan. Vi skulle antagligen ha föreslagit räcken med ett ljungt rödmålat bord, om vi borde ha informerat läsaren om det, lägger Kjersti Thoen till.

Garnera med sommar växter

gamla föremål: Känns som en del gamla artefakter som du kan ha lämnat kabinen.Det skapar en varm och mysig stuga miljö på uteplatsen, råder inredningsarkitekt Kirsten Ivarsson Foto: Foto: Karl Inge Punsvik

Inredningsarkitekt Kirsten Ivarsson anser att det finns enkla åtgärder som krävs för att få till en fin uteplats.

Hennes råd är att använda olika sommarväxter. Ett klassiskt tips som aldrig går ur mode. Färsk sommarplanter, vanligtvis i ljusa färger, kommer alltid att vara trevliga, säger hon.

- Ta några gamla saker som du kan ha stående i stugan. Det skapar snabbt en mysig och mysig stuga miljö.

Plädar är också klokt att inte tala om en fin estetisk element, förutom att det är praktiskt att ha runt axlarna när det behövs.

Kostnad

Ägarna rapporterar att de material som takoverbygget kom cirka 10 000.

FÖRESLAGNA MUR: Såsom framgår av ritningarna Camping Life arkitekter föreslogs det en vägg mot terrängen vid approximativt 170 cm från stugan väggen i söder. Väggen ansågs vara i full höjd mot det nya taket ca 2 meter långt bak diskbänken. Foto: Teckning: Næss / Thoen

Arbetet är dessutom om du gör det själv.

Läs också:

Resident familjens bostad i ruiner

Låt dig inspireras av våra interiörbilder

Se Norges bästa bostadshus 2011

Knausen blev en del av kabinen

ARCHITECT DRA: Detta var ritningen Siv Evensen och Odd inspirerades av. Det är inte helt annorlunda än det färdiga resultatet. Foto: TEGNING: Næss / Thoen

ADVERT

Mest populära