All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Gå säkert in i det nya året

Antalet skador har minskat sedan förbudet mot raketlanseringar infördes. Men det finns fortfarande en viss fara i samband med fyrverkerier och stjärnskytte på nyårsafton. Fyrverkerier brinner brand och personskador

- Fyrverkerier är egentligen sprängämnen och måste behandlas i enlighet med detta, skriver Brandkårsföreningen på deras webbsidor.

De uppmuntrar också alla som hanterar fyrverkerier att bära skyddsglasögon. Sådana glasögon ingår antingen med eller säljs för en rimlig summa pengar från norska fyrverkerier.

Fireworks Guide

Här är Brandskyddsförbundets 10 regler för säker användning av fyrverkerier:

1. Förbered fyrverkerier skjuta i tid och samtidigt ser fram emot det.

Läs också:

Användbart verktyg

Trädgårdsställ, borr och golvavlopp.

Åldersgräns: Visste du att det är 16 år för att skjuta stjärnskytte?

2. Kontrollera att fyrverkerierna är godkända för användning i Norge innan de köps och läs igenom bruksanvisningen noggrant före användning.

3. Se till att fyrverkerierna inte är skadade. Skador på fyrverkerier ska inte användas eller kasseras, men återförs till återförsäljaren.

4. Se till att fyrverkerierna inte kan falla.

5. Använd gnist istället för tändstickor eller tändare. Det är säkrare.

6. Sitt fast, tink lunta och gå bort

7. Aldrig böja över antända fyrverkerier

Läs också:

Slitstarkt kök för aktiv familj

Med tre barn i huset valde familjen på Jar i Bærum att bygga nytt kök i material som tål grov användning. Corian bänkskivor, industriplattor, kakel ...

Förbjudet: Raketskenor är förbjudna i Norge.

8. Tänd inte eldverkerna igen om det inte tänds vid första försöket. Lämna fyrverkerierna i 30 minuter eller dra dem ordentligt i vatten innan de tas bort.

9. Håll ett bra avstånd från lanseringen, och rikta aldrig mot människor, djur eller föremål.

10. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop. Se till att brandmanen är nykter.

Kontrollera brandsläckare

Även om du har valt att inte ha fyrverkeri, är du inte nödvändigtvis säker från faror. Andrés orimliga användning av fyrverkerier och flammor kan utgöra en risk för dig och ditt hem.

Du bör därför kontrollera att brandsäkring fungerar ordentligt före nyårsafton. Det innebär bland annat att du kontrollerar att rökdetektorn fungerar och ser över brandsläckare eller brandslang. Om det finns ett barn i hemmet, kan det vara tillrådligt att göra en brandövning före den stora dagen. Läs mer om detta i artikeln Har du eldutrustning i ordning

Läs också:

Växthusgaser

Växthusgaser förlänger växtsäsongen. Tyra byggde ett eget växthus med 36 gamla fönster. Hennes växthus är nu fyllt med chili och tomater!

ADVERT

Mest populära