All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Kommer på semester utan oro

Det närmar sig en vanlig semester och en av högsäsongerna för inbrott. Skulle du, som tusentals andra, resa bort de närmaste veckorna, var noga med att ta några enkla försiktighetsåtgärder innan du stänger av ljuset och låser dörren.

- Annonsera inte på Twitter, Facebook, bloggar eller andra webbplatser som du kommer att lämna huset länge.

- Signalera inte potentiella tjuvar att huset är tomt genom att ha en fullsatt postlåda. Fråga posten att vidarebefordra eller behålla ditt mail tills du kommer hem och fråga om din granne kan ta tidningen till dig.

- Klipp gräset strax innan du reser och fråga om din granne kan gå över gräsmattan en gång till om du har gått mer än två veckor. Långt gräs kan vara en ledtråd för tjuvar att ingen är hemma.

- Fråga om din granne kan kasta ditt papperskorgen i din chef dunk ett par gånger medan du är borta. Det ger också en illusion att huset är bebodat.

- Om du har fast telefon i hemmet kan du ansluta den till mobilen eller orten. Om tjuvar försöker se om det finns någon hemma, kommer du att lura dem för att tro att hemmet är bebodat. Det förutsätter givetvis att du också svarar på okända nummer.

- En tidbrytare till radion kan göra livet och röra vid huset även om alla är borta. Du kan självklart också använda timeromkopplaren till ljuset, men det kommer knappast att ha samma effekt nu i de ljusa sommarnätterna.

- Dra inte gardinerna om du inte brukar göra det. Flytta bort från värdesaker som kan verka frestande obehöriga.

- Det gör det svårt för tjuven att bryta sig in. Säkerhetslås och larm minskar risken för inbrott.

- Se till att alla fönster och dörrar är stängda och låsta.

- Tjuvar gillar att arbeta i hemlighet. Om det finns ett fönster döljet bakom en häck eller liknande, kan det vara lämpligt att ta lite beskärning innan du lämnar.

- Gör inte jobbet lättare för tjuvar genom att ha verktyg. Lämna stegen och låsverktygen i garaget eller förvaringsrummet.

ADVERT

Mest populära