All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Glas byggsten i badrummet

Glasbyggnadssten är glasformad eller pressad i enkla skålformade glasblock. Genom att limma två enkla block tillsammans får du ihåliga block.

- Glas kan vara en kjol, men i denna design är den väldigt stark, försäkrar Per Hemgren och Henrik Wannfors, som är författarna till handboken All om huset.

Eftersom glasbyggnadsblock screenas för direktvisning medan de lämnar mycket ljus, är de väl lämpade för användning i ett duschrum. Glasstenarna finns i olika färger, former och olika effekter, så du kan göra din egen personliga touch när du bygger med glasstenar.

Gör en duschvägg i glasets byggsten

Det är relativt lätt att installera en sådan partition av glasbyggnadssten, men det tar lite tid.

Innan du börjar, se till att du har en rätt vinkel mellan golvet och väggen. Det är självklart att i duschzonen i badrummet måste det vara ett fall mot brandsläckaren. Det kan innebära att du måste bygga under golvplattan för att få rätt vinkel så att glasstenen är i vattnet.

Glasblocken placeras på golvlistan och vetter mot väggremsan efter att de är täckta med ett lämpligt lim. Varje sten ska då vara innesluten av monteringsremsor som är limmade. Hur man bygger väggen, sten för sten, rad efter rad.

Läs också:

"Är det möjligt att måla golvbeläggningar?"

Och hur får du det bästa resultatet? Vår färgexpert svarar.

Megaflis: Glasstensstenar finns i olika former och färger. Foto: Megaflis

Lego för patienten

Några jämför metoden för legobuilding, men det kräver lite mer tålamod att bygga med glasbyggnadsstenar.

Anledningen är att det är begränsat hur många rader sten du kan lägga i höjd och längd innan limet måste ha tid att härda. Hemgren och Wannfors rekommenderar att du bygger väggen i steg med maximalt fem skift i höjd och åtta skift i längden innan du limmar limet till nästa dag.

Detta är dock endast en riktlinje. Läs alltid bruksanvisningen som följer med de artiklar du köper.

Läs också:

9 livsmedel som förstör din sömn.

Om du har problem med att somna kan en av dessa nio livsmedel vara skyldig.

Ha sten i reserv

Du kanske vill köpa några extra stenar när du ska bygga en vägg av glas byggsten. Detta säkerställer att du har rätt färg och färg om du behöver byta ut enskilda stenar i framtiden.

- Ofta ser du stenar som har sprungit och blivit mörka av smuts som trängt igenom. Dessa bör bytas ut, vilket inte är särskilt svårt, bara för att hitta stenar med samma dimensioner som de befintliga. Rengöring bort alla gamla glas och injekteringsbruk och murverk i den nya sten med glassbetonglim säger Hemgren och Wannfors.

Inte i fasaden

Glasbyggstenen är väl lämpad för användning inom badrummet. Men i ytterväggar i våtrum bör glasbyggnadsblock undvikas. Detta beror bland annat på den höga risken för kondens, särskilt i remsor.

- På vintern kommer ytan temperaturen på glasets byggsten, och särskilt längs sidokanterna, att vara lägre än i rummet förresten. Därför är risken för kondensation hög vid låga utetemperaturer eller hög relativ fuktighet inuti, enligt Sintef Building Research i instruktionerna Glass Buildingstone in Facades.

ADVERT

Mest populära