All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ger miljoner till miljövänlig uppvärmning

Enova fortsätter kampen mot miljö fientliga uppvärmning och varje hushåll kan ansöka om bidrag för energibesparande uppvärmningsåtgärd. Om du bor i bostadsföretag eller bostadsområde utan gemensam uppvärmning faller du under denna kategori. Har du gemensam värme, kan du rulla ner till de sektioner som gäller för bostadsföreningar.

Läs också: dela ut 80 miljoner

schema där man kan söka stöd för energisparåtgärder har funnits sedan 2006. Projektledare för stödsystemet, Sverre Heimdal, säger DinSide att de har fått mer än 27 500 applikationer eftersom systemet var etablerad. Av dessa har över 25 000 erbjudits stöd och 7 000 har slutfört.

- Dessa projekt tar lite tid att genomföra, och människor får från 4 månader till ett år för att genomföra åtgärderna, liksom vilka åtgärder de får.

Nytt år är att du får stöd om du vill installera solfångare. Foto: Colourbox. com Visa mer

De flesta har ansökt om luftvattenvärmepump, men det är en bra spridning. 27, 3 procent vill ha vattenvattenvärmepump, cirka 25 procent installerar pelletskamin och 10. 7 procent ansöker om energihanteringsstöd.

- Det är intressant med ledningssystemet att det finns en stor omsättning på utsidan av stödordningen. Vi förväntar oss att endast 10 procent av dem som installerar detta kommer att ansöka om bidrag. Vi har hittills trodde att det skulle vara en felaktig signal att ta kontrollsystem ut ur bidragssystemet, säger Heimdal.

Kan du få stöd? Kontrollera på Enova hemsida

Detta ger stöd till:

Det finns sex olika system som du kan söka medel för: Pellet, pelletspanna, central ledningssystem för elektriska och / eller pumpvärmelösningar, vatten-vatten värmepump, luft-vatten värmepump och solfångare. Soluppsamlare är nya på året. Dessa stöds av 20 procent av dokumenterade kostnader, upp till 10 000 kronor.

Här kan du söka stöd för privat bostad

Innan du ansöker

är det viktigt att du inte har startat installationen innan du ansöker. Sådana är reglerna, det här är strikt. När du ansöker om support, måste du skicka med en prisuppskattning från en professionell.

- De bästa tipsen jag kan ge är att få erbjudanden från minst två olika aktörer, säger Heimdal. - Du bör också be om referenssystem. Prata med andra som har använt detta.

Stöd till bostadsföreningar

Förra veckan lanserade Enova en stor kamp mot miljövänliga oljebränder. Kampanjen riktar sig till stora energicentraler, som är vanliga i kommersiella byggnader och bostadshus.

- Denna satsning är ett viktigt bidrag vid övergången från fossila till förnybara energikällor. Byte av oljekraftverk med förnybara lösningar är relativt lätt och i de flesta fall kommer det att bli en bra ekonomi, säger Nils Kristian Nakstad, VD för Enova.

Enligt Evy Aspheim, Communications in Enova rätter denna kampanj är inriktad större bostadsföreningar, som inkluderar villa och lägenhet bostadsrätt.

CO2-neutrala bränslen

Vad du bör välja det alternativet är beroende av tillgången på resurser, men Aspheim rekommendera en form av biobränsle.

- Pellets, briketter, etc. - detta är Co2-neutralt. - Oavsett om trädet bränns eller ruttnar från rötterna avger så mycket CO2, medan när en eld med olja, kommer det att leda till större utsläpp.

Enova har beslutat att stödja projekt som ligger mitt i lönsamhetsskalan. "Vi stöder inte det som är mest lönsamt, det kommer att tjäna relativt snabbt, eller vad som inte kommer att löna sig. Vi lyfter projekten i mitten.

Stödet beräknas till 1 kronor per 2 kwh genom det professionella programmet.

Kontrollera om ditt bostadsbolag kan få stöd med Enovas investeringsräknare.

ADVERT

Mest populära