All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Ge taket ett steg!

Den som målar den gamla ugnsplattan i taket kommer att känna att rummet blir en riktig ökning! Utrymmet kommer att öka, omgivningen blir ljusare och hemmet kommer att få en mer modern känsla.

De flesta målade tak är vita. Men vilken vit färg är bäst? Faktum är att det finns många olika färger som är bekväma i taket - de som bara är vita och de som drar lite gult, grått, grönt eller rött. Och vilken sken ska taket ha?

Matt eller tomt i taket?

Den mjukare färgen är, den verkar mer ojämn i ytan och skyddar efter olycklig användning. Samtidigt ökar tvättbarheten vanligen med högre glans. Takmattor har blivit ett etablerat koncept, och speciellt på plana tak eller betongplattor används en klar färg i glans 02-03.

I paneltaket finns det naturligtvis många ojämnheter som tvister och spår av plankorna. Dessa kan inte vara dolda, men hjälper till att ge panelen en riktig look. För panel tak, använd sken 10-15 i vardagsrum, och 20-30 i köket för bättre tvättbarhet. En jämnare mjuka färg skapar ljusspel och reflektioner som kan vara dekorativa, och paneler kan målas bra med 40-glansfärg.

Målningar är vanligtvis målade med högre glansfärg som är mer slitstark och bättre tvättfri.

Endast vit eller bruten vit?

Ett vitt tak kan vara så många. Hela vitt erhålls med oanvänd färg i bas A eller med en fullfärgad primingfärg. Emellertid kan färgen fördelaktigt brytas i olika färger så att de drar något mot gula, gråa eller andra färger. Då kommer det att harmonisera bättre med resten av interiören. Det som väljs är helt upp till smak och nöje - det finns ingen känsla för vad som är rätt och fel!

Det är dock viktigt att veta att de ljusa färgerna har en hög kameleonfaktor. Det betyder att de lätt påverkas av färgerna, så det är väldigt svårt innan man försöker säga om de kommer att visas gulaktigt, rödaktigt eller blått i bruk.

Därför är det alltid lämpligt att göra provkörningar med en eller flera färgprover. Måla på en panel eller tallrik och flytta runt i rummet.

ADVERT

Mest populära