All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Ge bostaden en vattenkontroll

En oklanderlig fasad badrummet är inte en garanti mot problem inne i golv och väggar. Vattenläckor från rör, kranar och kopplingar kan snabbt bli en dyr affär. Nu blir det möjligt att få en statsrapport om all VVS-utrustning i huset, rapporterar Newswire.

- Vattenkontrollen är en säkerhetskontroll för att kunna upptäcka fel och brister som i värsta fall kan orsaka framtida vattenskador, säger Kjell Dammen i Heat & Bad Lier Rørleggerforretning.

är Kontrollen utförs av en certifierad rörmokare, som kommer att kontrollera alla egenskapen rörinstallationer, såsom tvättmaskin, diskmaskin, varmvattenberedare, toalett, vattenledningar och kopplingar.

Efter checken får du en skriftlig rapport med en översikt över vad som har kontrollerats och en bedömning av varje objekt.

Kontrollera din kraftverk

Svälj med strömavstängning

Ett av de största problemområdena har stängts av i badrummet.

- Mycket mycket vattenskador uppstår runt att svälja. Det slurrar ofta med membran runt duschen, säger Dam till DinSide.

Du bör vara särskilt uppmärksam om du har ett badrum som byggdes på 80-talet eller tidigare. Men lyckligtvis kan du ta ganska enkla och billiga försiktighetsåtgärder: Rengör i duschen.

Finns det inte någonting någon gör ändå?

- Det är något som alla borde göra , men vi ser att många människor dricker här, säger Dammen. Om vattnet släcks kommer vattnet att stiga, glida ner i golvet och dränera någonstans. Dessutom kommer du att kunna få några problem.

Detta bör överlåtas till proffs

Byt rören

Det finns också många som inte ersätter rör och kopplingar när de borstar på badrummet. Enligt Dammen glömmer folk att rören har ett begränsat livslängd.

Hur länge livet har ett rör, är det svårt att hitta ett fasettsvar.

- Det finns olika faktorer, inklusive vattenkvalitet. Men rören ska ligga i 35-40 år, säger Dammen till DinSide.

Kopparrör har en längre livslängd än galvaniserade rör. Om du har plaströr hemma är det förmodligen pip-in-pipe-lösning.

- Dessa kommer att vara mycket långa. Vi började installera dessa 10-15 år sedan, säger Dammen.

Akta dig för explosiv kyla

Väggmonterade katastrofer

Väggmonterade toaletter är ett annat potentiellt problemområde. Inte alla sätter ett membran bakom cisternen, och läckage som uppstår utanför våtrumszonen kan vara stor. Dessutom är det svårt att upptäcka små läckor, bara för att toaletten är inbyggd och du kan inte se vad som händer inuti väggen.

Läs mer: Varning för trendig toalett

Hur ofta ska du kolla?

Hur ofta bör du kontrollera ditt badrum, beror lite på åldern av bostaden, liksom ålder VVS av din utrustning, men som regel är det smart att få personal att titta på VVS-system ungefär vart femte år.Vattenskador är dyra, och ju tidigare du märker problemet, desto bättre.

Enligt Sintef Byggforsk rapporterades cirka 60 000 vattenskador i Norge förra året och den genomsnittliga kostnaden är cirka 40 000 kronor som ska repareras. Förra året betalade försäkringsbolagen 2, 3 miljarder kronor i skador på vattenskador i norska hem.

Dessutom kommer kunderna inte att bli täckta, såväl som att reparera sig själva. "Vi uppskattar" svarta siffror "för att vara runt en miljard, säger Dam till DinSide.

Skador som utvecklas över tiden omfattas normalt inte av hemförsäkring.

- Vi förväntar oss att den totala skadan ska vara över tre miljarder. Skador på en miljarder täcks därför inte av försäkringen, och bland dessa finns det många skador som orsakas av membranfel, säger Lars-Erik Fiskum, forskningschef i Byggforsk till Newswire.

Han tror att problemen bara kommer att öka under de kommande åren, både för att det är mycket slarvigt och eftersom många nya produkter har installerats felaktigt.

Läs också: Rörmokare Boycott Ikea

Ingen garanti mot framtida skador

Vattentätningen själv garanterar dock inte framtida vattenskador. - Vattenkontrollen innebär inte att byggnadsteknik och VVS-anläggningar öppnas. Men vi kan avslöja många riskfaktorer, säger Kjell Dammen i Varme & Bad.

Om rörmokaren hittar fel som åtgärdas får du en regelbunden garanti på arbetet.

Priset på en vattenkontroll genom Värme och Bad är 1 500 kronor. Om du är medlem i Huseiernes Landsforbund gör du kontrollen för tusen broschyrer. En billig försäkring för att undvika stora och dyra skador och bra dokumentation att följa med när du säljer ditt hem i dagens snabba marknad.

(Delar av artikeln publicerades först på DinSide i oktober 2008)

ADVERT

Mest populära