All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Ger huset en riktig kontroll

Båda hyddor och hus behöver underhåll då och då. Det kan vara lika enkelt som att tvätta fasaden, korrigera mindre skador i färgfilmen eller måla ett lager extra exponerad trä. Ibland behövs mer arbete också.

Det är självklart att planerat underhåll är både billigare och bättre än akuta insatser och skadar återhämtningen.

- Ta en årlig vårkontroll av huset. Om du ser en skada på färgfilmen bör den åtgärdas snabbt. En liten fjällning, dålig kant däck på vissa ställen eller mekaniska skador kan få katastrofala följder efter fem år, säger målarmästare Chresten Nielsen, chefstekniker på Beckers.

Gå därför för några rundor runt huset varje år. Tvätta fasaden och kontrollera efter skador och tecken på underhåll. Skapa sedan en underhållsplan där du fördelar dina arbetsuppgifter över några år.

Gör en plan

Om ditt slitage är för långt utgår det inte skadan och underhållsarbetet blir mer omfattande. Foto: Harald Sola Berentsen / ifi. nej

Den mer slitna ytbehandlingen har blivit, desto mer arbetsintensiv blir underhållet när vi äntligen utför det.

- Skapa en arbetslista över vad du ska ta i år, vad kan vänta nästa år och vad som kan tas om två, tre och fyra år. Är du väntar en lång tid med underhåll, kan måla film sprickbildning, försämras, Flosse och ge upphov till röta, säger Bjorg Owren, creative director IFI. nr.

Uppdatera sedan planen årligen genom att utföra och kryssa för enskilda uppgifter och lägga till nya om det behövs.

Tvätta avslöjar skada

Efter tvätten ser du vad som är smuts och vad är början på flassing. Foto: Jan Lillehamre / ifi. nej

En naturlig tid att titta över huset med underhållsglasögon är förknippad med en årlig fasad- och terrassrengöring.

- När du tar en tvättrunda är det en bra idé att klättra och kolla fönster och inramning på 2: a våningen. Ta en tur ut i regnet och kontrollera avloppsrören. Kontrollera även generell fading, vilket indikerar att det är dags att måla. Efter Husvask se vad som är smuts och vad som är begynnande fjällning, säger målarmästare Thor Ingar Røneid av Product Support vid Butinox.

Kortare eller längre

Vägarna i norr är mer benägna att grova, medan färgen på väggar i söder och öst bär mer.

Förutsatt att du gör som rekommenderas av tillverkaren när man målar huset - en riktig förberedelse, tillräckligt tjock tillämpning på alla platser och en årlig fasad tvätt - du har en beräknad hållbarhet på den målade ytan. Men att bara gå efter kalendern och börja titta på fasaden efter 12, 15 eller 16 år, är sällan tillräcklig. Flera villkor kan förkorta intervallen, och vissa kan förlänga dem.Husets allmänna skick, husets natur, luftfuktighet och temperatur har en effekt. Dessutom är underhållsbehoven beroende av husets geografiska läge, väder- och vindförhållanden och lokal topografi.

- Wall i norr kanske inte behöver behandling så ofta som södra och östra väggen göra, skapa ett system där arbetsinsatser är fördelade över tiden och huset tas om hand på ett bra sätt, säger Chresten Nielsen.

bör du leta efter:

Ta en titt på taket och leta efter mossa, nedsmutsning, skräp i rännorna, och inspektera färgen på vattnet magasinen.

Kantdäck: Färgfilmen är vanligtvis tunn över skarpa kanter av trä. I synnerhet gäller det kanter på den plana sidan. Eftersom en tunn färgfilm bärs extra snabbt måste du försäkra dig om bra däck och bra underhåll av färgen här.

Sprickning : Tunn sprickbildning i färgfilmen indikerar att den har blivit för tunn och bör repareras.

ändträ och skärytan: End korn, där fodret slutar ovanför fundamentet, är en kritisk punkt. Detsamma gäller för alla leder. Träet måste behandlas med en impregnering eller primer och täckas med färg för att förhindra fuktpenetration och gnidning. Sätt in knivspetsen i plaggets nedre del. Om bordens ändar är porösa och smuliga, finns det en risk för röra och de behöver bytas ut. Använd en spegel för att se om ändväggen är ordentligt målade.

Flakning och dålig vidhäftning: Dålig vidhäftning mellan befintlig färg och klädsel leder till flaking och flaking. Du märker detta tidigt genom att sätta en remsa av tejp på väggen och låta det sitta en stund. När du förlorar bandet ser du om färgen kommer med eller inte. Efter färgen på tejpen ska du repa underlaget så att det fastnar innan du målar igen.

Paraplyer och vattenbrädor: Detaljer och boende på huset är slitna extra. Se till att färgfilmen är full och täcker.

2. golv: Ta en promenad uppför stegen till övervåningen, titta på fönster och ramar, och under taken och mer.

Kontrollera att fundamentet inte har sprickor och att den är fri från svampar och alger, skalas, mening skador, vatten intrång och saltutslag.

Windows: Hur ser rammens undersida ut? Är det sprickbildning i färgen och satsen? Windows på södra sidan är mer utsatta för solsken och används oftare. Se om vindrutan är intakt och om det finns sprickor i foderet.

Begravning: Har det börjat växa björnbär eller har det växt på fasaden? Grønske och fläcksvampar inte förstör färgfilmen omedelbart, men kommer så småningom att kunna få fukt att dra in bakom målet och orsaka röta i kapslingen.

Vittring och blekning: Visar färg slitna ytan har börjat falla sönder, och det har börjat spricka upp? Falmerfärger? Efter en tvätt kan du se vad som är smuts och vad är början på flassing.

Tack: Ta bort moss och avföring. På plana tak är det viktigt att stänga av dimma.

Tak och avlopp: Kontrollera tak- och takräcken och ta bort gamla löv och tallnålar och mer. Använd trädgårdsslangen för att spola vatten för att kontrollera att tornen och avloppet inte läcker ut, eller gå ut på en regnig dag och se hur det fungerar.

Hill slope: Kontrollera att marken runt huset är ganska bort från husets vägg, så att regnvatten inte riktas mot marken.

Basis: Sprickning och strimling bör undersökas ytterligare. Kontrollera att grundmurgen inte har några sprickor och att den är fri från svampar och alger, beskjutning, dödskador, vattenintrång och saltutbrott.

Skadedjur: Leta efter tecken på attack från möss, råttor och myror.

Dålig vidhäftning upptäcks genom att placera en remsa av tejp på väggen och låta den sitta en stund. När du förlorar bandet ser du om färgen kommer med eller inte. Foto: Åshild Nyhus Tyssen / ifi. com

ADVERT

Mest populära