All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Ge gas!

Företaget Vafi AS i Østfold levererar gas- och gasrelaterade produkter för både bostäder och industrier. Gas montör Jon Gimle säger att företaget har sett en formidabel efterfrågan på gaspanna de senaste åren.

- Ökningen har varit 200 procent. Efterfrågan på gaspanna går direkt till himlen, säger Gimle. Anledningen till att han tror är ganska tydlig.

- Människor har fått sina ögon för gasuppvärmning av ekonomiska skäl. Gas är det absolut billigaste uppvärmningsalternativet idag. Dessutom behöver människor inte fortsätta och det är lätt att ställa in värmen i huset med fjärrkontroll, säger han.

Bästa alternativ till makten

Svein Harald Josefsen jobbar för byggföretaget Bjørn Bygg i Tromsø, som väckte det första lägenskomplexet där gaspanna integrerades. Erfarenheten därifrån är bra.

- I sådana stora lägenhetskomplex finns det inte många alternativ till kraft. Det är nästan omöjligt att få traditionella rörledningar i stora lägenhetsprojekt, så vi skulle prova ett system med gaspis, säger Josefsen. Återkopplingen från invånarna har varit bra.

- Vi har fått ett positivt svar på gaspeisen. Jag tror inte att vi kommer att använda samma gasspisprogram i senare projekt, tror han. Det är inte bara praktiskt med en kraftlös uppvärmning som människor uppskattar.

-Se att flammorna är viktiga - människor som gaspanna har nog att göra med kosen. Dessutom finns det en extra försäkring om strömmen ska gå. Men lyckligtvis är det inte så vanligt idag, tror han.

ADVERT

Mest populära