All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Start kompostering

Skämmer du bort från att kasta bort gammalt gräs, grenar och annat trädgårdsavfall? Varför inte skapa din egen kompost istället?

Både miljö och plånbok är bra, eftersom de flesta trädgårdsmästare fortfarande måste köpa kompost för mer näringsrik jord.

Komposthuvud eller kompostbinge

Du kan göra det lika enkelt som att göra komposthack, eller du kan snabba en enkel binge med t ex decking eller nätning.

Det viktigaste är att din kompost får tillräckligt med både luft och fukt. I botten av böjningen borde det finnas ett grovt vridskikt, så att luften faller in underifrån också.

  • Gör jordar av bladet

Variety Vad du sätter i komposten

Trädgårdsavfall är lagrad i bingen, och här är variationen i slöseri nyckeln till framgång. Det kan vara trevligt att ha kompostkvarn, liksom ett hagelgevär för att vrida massan ibland så att luften inte passar ordentligt.

Lägg till ett lock för att förhindra både torkning och kraftigt regn. Komposten måste vara fuktig men inte våt.

Om en tredjedel av vårt papperskorgen är matavfall, och det är synd att kasta något som kan bli en bra jord istället. Greenfork, äggskal, kaffekvarn och gammalt bröd är ganska ok att kasta in kompostbingen.

Du kan enkelt trimma din egen kompostbädd av plankor och nät.

Om du vill kasta matrester som innehåller kött eller mycket fett, är det dock nödvändigt att använda en tät kompostbehållare för att undvika skadedjur - och förhindra att komposten fryser över vintern.

  • Få en miljövänlig trädgård 1-2-3

Många kommuner ger bidrag för inköp av sådana behållare, kolla på sort. nej för mer information om systemet.

När komposten är klar för användning måste den vara brun och smulig, utan gröna växtdelar upptill. Du kan prova lite peppar i en skål kompostjord, och om skorpan är groddar är den klar!

Källor: Grønhverdag. nej och boka "Hageguiden" (Gyldendal)

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära