All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Få en säkrare trappa

nedgången i trappan står för många skador i norska hem. Och det är långt ifrån bara barnen och mormor. Alla faller. Det är därför viktigt att se till att trappan inte är för höjd. När trottoarens utsida speglas av is spänner vi över vårt broderi. Inuti hemmet är det dock inte ett alternativ. Därför behöver vi hitta en annan lösning för att undvika fall och skador i hemmets lata trappor. Lyckligtvis finns det enkla steg du kan vidta för att garantera en säkrare trappa.

Trappa

Matta ger en slitstark yta. (Foto: Golvabia)

Ett alternativ som många väljer att undvika trappa är att sätta filtar i trappan. Mattor minimerar risken för att falla betydligt. Det är en lösning som ger dig också en tystare trappa.

- Det finns flera fördelar med mattan i trappan. Förutom att göra trappan mycket säkrare och bidra till färre skridskor är det också tyst. När barnen hoppar på trappan, hjälper mattor till färre fall, och ljudet av fotsteg dämpat, säger Henrik Andersson Golvabia.

Mattor lägger också till fastigheten mer. Det kan ge ett varmare och mer mysigt uttryck.

- Täcken ger hemmet en trevlig känsla genast. Många har gamla trappor som de vill förnya. Då kan du slå två flugor i en smak: Trapporna blir säkrare, medan det blir en långvarig uppgradering, säger Andersson.

I trappan kan du lägga till både mjuka och hårda mattor. Om du har hårda mattor kan du välja platta vävda varianter. Om du väljer matta har du tre alternativ: halvmåne, löpande och massiv matta. Det är viktigt att välja den som bäst passar dig och din trappa.

Skidskydd

Liberon Skid Protection från Alanor kan göra trappan säkrare.

- Speciellt för äldre kan det vara mycket viktigt att falla och snubbla i trappor och golv. Det gör det viktigt att vara ledande, säger Audun Klauseie från Alanor.

För att undvika olyckor i trappan rekommenderar han en kappa med Liberon Skylight. Den kan också användas på golvet.

- Det är en vattenbaserad lack som innehåller silikater. Det är som små sandkorn. Ta upp färgen upp, borsta den eller rulla den på trappan. Då blir ytan hårdare än den ursprungliga ytan, och du får ökad friktion mellan substratet och fötterna. Det gör det svårare att falla i trappan, säger han.

Välja en filt eller glidskydd beror helt på vad du vill själv. Om du har en fin trappa som du vill visa upp är glidskydd en bra lösning.

- Skidssäkringen är helt färglös så att du kan se färgen redan på ytan, säger Klauseie.

Liberon Slip-säkring kan användas på lackerade och lackerade ytor, på laminat, keramikplattor och betong samt homogena golvbeläggningar.Det kan inte användas på smutsade eller oljerade ytor.

- Med antislipanordningen är trapporna fortfarande lätta att underhålla och produkten är helt tvättbar, säger Klauseie.

Anti-slip-slipmedel från Beckers är en annan anti-slip-enhet som du kan prova. Det lägger till golvfärger eller lacker för att undvika skador på skridskor.

Trappen och glidbeständig tejp är andra lösningar för samma problem.

Förutom att vara glidande är mattor också tysta och kan ge ett varmare uttryck. (Foto: Golvabia)

ADVERT

Mest populära