All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fixa taket själv?

I Norge är de flesta hus av trä. Generellt är det billigare än tegel / tegelsten, men kräver mycket underhåll.

Förutom att måla eller bets huset vid regelbundna intervall, måste man också se till att de grundläggande egenskaperna hos de olika delar av huset är intakt. Detta innebär att ersättningar och förbättringar av bord, fönster, beslag, takpanna et cetera, för att undvika att en trähus värsta fiender kommer att få övertaget (bokstavligen) - nämligen fukt.

Med fukt som kommer till ett slut kan det leda till stora och kostsamma reparationer. Därför är det viktigt att se till att regnet leds bort från huset och inte bana vägen genom öppningar som kan ske över tiden.

Rain vilse

Vi upptäckte för en tid sedan att det droppade lite vatten i övervåningen fönster, men det var först när det blåste nästan storm och regn i sidled. I höst hade vi en känsla av att det blev värre att det var mindre tid innan det började droppa.

Foto: Brynjulf ​​Blix Visa mer

Så var det bara att göra något åt ​​det så fort som möjligt. Ett samtal till proffs i närheten var inte upplyftande, ingen kunde titta på fallen före i många veckor.

En inspektion på ett avstånd visade att alla takpannor utom en var intakta, ingen liggande snett, bordsdukar och beslag var okej men takpapp under kakel kanten mot vind skidor under däck bord som tveksamt ut.

Foto: Brynjulf ​​Blix mer

Här kartong veck innan det går upp och under däck bord. Sedan vattnet sprang ner genom fönstret strax nedan ansåg vi (det) det var så sant att det var här skadan var.

Det visade sig vara att rösta.

På jobbet

Genom kontakter i familjen med erfarenhet inom fältet har vi en trasa som är både använd och flexibel. Vanlig tjocklek är hård och svår att arbeta med, särskilt i kallt väder.

Eftersom taket är väldigt brant, hyrde vi en liten släpvagn. Det är långt säkrare och effektivare än att stå högt uppe. I praktiken blir mötet 3 våningar ovanför marken, så det ligger strax utanför komforten.

På toppen av hissen lyfter du bara de yttre takplattorna och lägger dem i lyftkurvan, de stannade inte på det branta taket. För att göra det enkelt tog vi inte ombordstabellen, utan lyfte upp det med en kub.

Då kunde vi lägga till 30 cm breda remsor med en ny, tät duk längs däck och uppe över disken. Först en bra flik under plattorna, och sedan i en vacker båge och upp genom röjningen under omslagstabellen. Ett litet snitt för naglarna, knackar bara på däck ner med en tegel och hammare. Slutligen lägger vi den sista raden av takplattor på plats.

Foto: Brynjulf ​​Blix mer

Den nya tyget täcker över skador - det fanns flera stora sprickor i den gamla kartong - och är väl under takpannorna och trall.

Så nu kan skörden bara komma!

Slutsats

Om du har ett trädhus med takplattor som börjar gå över åren är det lämpligt att regelbundet kontrollera utsatta platser och eventuella svagheter i strukturen. Det finns mycket att spara på bra underhåll!

Den duk som vi använde heter "Topit Polyester tak" och kostar ungefär 1000 kronor för en 25-meters rulle. Då har du nog för huset och det mesta av stadsdelen ...

ADVERT

Mest populära