All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Bli av med tvätten - med dammsugaren!

Är du trött på nära pip runt uteplatsen? Även bin och humlor är intresserade av nektar och pollen, getingen en mycket mer varierad kost. Detta gör dem extra irriterande runt matsalen eller utomhusköket.

- De olika näringsbehov visar när getingar kommer och äter olika livsmedel som vi har på matbordet, vare sig uppätet (jam, frukt, läsk, juice) eller proteinrika produkter (kött, fisk, leverpastej och liknande), säger Johan Mattsson, biolog och avdelningschef i Mycoteam AS.

Gör wasp dessutom lya nära uteplatsen eller hus, kan de vara mycket besvärande. Men det finns råd, och enligt Mattsson kan du använda dammsugaren för hjälp.

Beakta behovet: En enkel vesp är sällan en olägenhet. Det är när de bygger en sfär nära uteplatsen blir de mest irriterande.

Sex steg för att bli av med wip

1. Starta dammsugaren och rikta munstycket på röret mot luftgapet. Getingar inte uppfattar detta som ett hot, men om du känner dig osäker kan du använda en mygga huva, handskar och rikstäckande kledsel för säkerhets skull.

2. Håll röröppningen 5-10 cm från luftgapet. Vepsen är relativt tunga och kan inte motstå sugningen. De sugs lätt in i dammsugaren och hamnar i dammsugarpåsen. En vanlig dammsugarpåse innehåller empiriskt minst 1 200-1 500 Wasp (det är faktiskt lätt att räkna dem genom att känna röret eller lyssna efter den speciella "ljud" när getingar komma ner genom röret).

Läs också:

Hur cyklamen att frodas

Få cyklamen att frodas genom att underlätta. Vi ska berätta för dig hur.

3. Getingar dör inte nödvändigtvis i påsen, men de är åtminstone chockad nog att du efter avslutat arbete kan ta ut påsen utan problem. Du kan sätta påsen i en väska som är ansluten igen. Då kan du bli av med getingar genom att påsen över natten i frysen innan du slänger den eller kasta den direkt, steg på den eller bränna den.

4. Inom 20-30 minuter kan du fånga hundratals servetter. Det är sålunda möjligt att tömma till och med tom stora honungsbin inom några timmar.

5. Även om du inte kan fånga alla soppor, kommer en kraftigt minskad bönespiral att representera betydligt mindre problem än vad som var förut.

6. Du måste komma ihåg att dammsugaren kan stå på så länge som behövs. Genom att minska effekten på cravings kan stanna längre, men om du behöver stänga av dammsugaren för en stund, bara för att täta öppningen med en skrynklig plastpåse eller liknande så är du helt säker på att det inte kan få ut några getingar.

ADVERT

Mest populära