All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Bli av med böna bola nu

Under de senaste åren har en till två personer dött varje år i Norge som en följd av allergisk chock efter gråtande sting. Med andra ord hör man sällan att någon dör av tjurar i Norge. Likaså är det ganska obekväma att vara knivböjda.

Vepseår förekommer vartannat år, på deltid. Det har varit de senaste tio till tolv senaste åren, åtminstone söder om landet. Fenomenet är inte vetenskapligt bevisat, men välkänt bland forskare och skador.

- Vi vet inte riktigt varför det förändras. Vissa tror att det är upp till cykler för att göra att ett år med få drottningar ger fler vepsar, eftersom kungarna inte behöver tävla om lämpliga platser. Således kan de spendera mer ansträngning på att skaffa mat till avkomman. Men väderförhållanden kommer förmodligen också in, säger Seniorforskare Frode Ødegaard vid Norska Naturforskningsinstitutet.

Enligt Folkhälsoinstitutet (FHI) kan mer än 50 dödsfall vara livshotande för en vuxen, men det finns exempel på att människor har överlevt 200 stygn. Att fastna i munnen eller halsen kan vara farligt för alla, eftersom slemhinnorna kan svälla och ge andningssvårigheter. Om en person pinnar blir blek, yr, illamående, får utslag, etc., sök genast omedelbart läkare.

Ta bort en sfär

Ta bort en skedbaggar ska göras med försiktighet. Risken för att bli knuten är väldigt hög eftersom vallen blir mycket aggressiv när du vill ta bort bulten.

- Vattnet är tystare på natten än det är under dagen. Även om du har den nödvändiga skyddsutrustningen kommer den att ta bort den på natten för att inte utsätta mig själv eller miljön, säger Preben Ottesen, skadedirektör i FHI.

Det är inte komplicerat att ta bort den faktiska bulten, men du borde göra det så fort du märker det. När våren kommer, bör man leta efter en vepsdronning för att börja bygga ett loft eller under taket. Om det finns öppningar från utsidan in i taket kan tätning med till exempel nätning förhindra att en vasskoloni etableras där.

- Det är självklart att det är lättare att ta bort en liten axel än en stor. Om du vet att du ofta är störd, börja söka efter björk i början av året för att ta bort dem så fort som möjligt, säger Ottesen.

För att ta bort sfären, var noga med att vattnet inte kommer att fastna, för att det kommer att göra det. Regnskläder och gummihandskar fungerar bra. Har också något som kan vara ett nät framför ansiktet med ett litet avstånd så att hatten inte klämmer fast genom nätet.

- När du har tagit bort beanbuggen och sätter den i ett papperskorgen kan du göra tre saker. Du kan bränna den på elden, laga den eller du kan frysa ner den för att bryta den. Det är det säkraste att göra, säger Ottesen.

I videon nedan kan du se en dansk video om hur man tar bort en sfär.

ADVERT

Mest populära