All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Bli kvist

Idag skärs, rengörs och rakas över en låg sko i norska trädgårdar. De flesta kommer att ha bort så mycket som möjligt av trädgårds sanering innan 17 maj - och många har tur att leva i områden där Velet ger avfall administration gratis hämtning av

trädgårdsavfall i en begränsad tid nu i slutet. Men det är inte överallt att detta erbjudande finns. Då är det nödvändigt att bestämma om du kommer att bli av med avfallet på ditt eget land, eller ta bort det på annat sätt.

Hämtar körkompensation

Många väljer att fylla en bil eller hänga trädgårdsavfallet och kör det till närmaste mottagning. Ofta är det gratis att leverera - men det kan snart kosta dig en lång lördagseftermiddag, eftersom ankomst till receptionen under högsäsong är vanligtvis bra. Men det finns också andra lösningar. På Hamar erbjuder renoveringsföretaget Sirkula samlingen av trädgårdsavfall till en kostnad av 250 kr.

- Det är billigare att hyra en släpvagn, till exempel, och mycket lättare, särskilt för dem utan bil eller släpvagn, säger Christian Lie. Efterfrågan har dock varit något mindre populär än väntat.

- Vi har varit på i två år, och bara nu märker vi en ökning av efterfrågan. Det måste bara vara att det nu blir mer känt att vi erbjuder detta, säger Lie.

Det uppsamlade avfallet omvandlas till kompostmark i receptionen.

Avfallspåsar och behållare

Ett annat alternativ är att hyra avfallspåsar eller - för korrekt rengöringsjobb - behållare. Att hyra en behållare för trädgårdsavfall gör dock sällan någon, säger Mads Amundsen, försäljningschef i RagnSells-regionen österut.

- Omkring 95 procent av våra kunder hyrbehållare för blandat avfall. Där ser vi att det ofta kommer med mycket trädgårdsavfall tillsammans med saker från att städa upp på loft, uthus och garage.

Han rekommenderar människor som bara har trädgårdsavfall för att kontakta Ragn Sells direkt och be om ett bra erbjudande.

- Det kommer att variera något från plats till plats, men många områden kommer att vara möjliga att få en bra lösning för dem som bara vill leverera trädgårdsavfall, säger Amundsen.

Människor kommer att kompostera

Det är dock helt möjligt att bli av med trädgårdsavfallet på egen mark. Många investerar i en kompostkvarn som ger kvistar och kväver i små bitar.

- Vi ser att intresset för detta ökar. Förra året hade vi en försäljningsökning av komposter av 18 procent, vilket är en överraskande hög siffra för en produkt som inte tidigare varit särskilt stor här i Norge. Det hänger nog med intresse själv odling, ekologi och allmänt allt trädgård making är mycket hög just nu, säger kategorichef för detaljhandeln i Felleskjøpet, Knut Ivar Haave. Han ignorerar inte det faktum att en fortsatt växande efterfrågan kan leda till utvidgningen av sortimentet och andra butiker.

- Vi har för närvarande fyra kompostkrossar till salu, men urvalet kommer att vara i linje med våra kunders intressen ", säger Haave.

Provet bygger för närvarande på att ge kunderna val i pris och kapacitet.

Olika krossar

Det är med kompostkrossar som med de flesta andra saker: Du får vad du betalar för. De billigaste sorterna tenderar att ha lägre kapacitet, vilket får konsekvenser för storleken på kvistar du kan mata, den tid det tar för maskinen att bearbeta dem och för hur trevligt eller grov slutresultatet kommer att bli.

- Om du köper en billig dokumentförstörare med knivar, får du en något lägre kapacitet än om du köper en dyrare med valsverk, sade Haave.

Vissa maskiner har olika inställningar som gör att du kan styra hur grovt du vill att kvistarna huggas upp. Detta beror igen på vad du vill göra med att hugga. Att spruta rakt in i sängen eller använda som ett barker-täckmantel, kan hantera en grov grov kakel. Skulle material kontrast till komposten, bör du se till att maskinen kan ge mer finmalet material, att det inte skulle ta en evighet innan det bryts ned.

- Vi säljer faktiskt de flesta av de dyrare varianterna, säger Haave.

Det är också värt att notera att dyrare maskiner är tystare än det billigaste.

ADVERT

Mest populära