All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Bli av med silversmeden

De kryper på natten, små silverliknande insekter letar efter mat på ditt badrumsgolv. Om du tycker att du tar en nattlig promenad på toaletten kan du se att de hänger ihop bråttom när du slår på ljuset. Det är silverskriet, även kallat silverfisk, vilket är ett besök, en vinglös insekt med långa antenner och en skaltäckt kropp.

- Silver insekter är absolut de vanligaste insekterna i badet. För det mesta bor de där det är lite fuktigt, mörkt och svårt att rengöra, säger Johan Mattsson, chef för Mycoteam.

- Folk tror inte att det är särskilt trevligt att se dem och många tycker att det är ohygieniskt, men oftast är det en slump att du får dem in i huset.

  • Nu skjeggkre spridda över hela Norge

Silver är envisa

Goda nyheter om sølvkreet är att det inte är farligt, det är varken pinnar eller bitar av människor, det har inte vingar, och det kan inte klättra slät vertikala ytor. Det negativa är dock att de är fasta varelser. Det sägs att silverskriet kan gå varje vecka utan både vatten och mat och i månader utan mat om de har tillgång till vatten.

- Vad är problematiskt med silverkolparna när de tas bort är att de kan leva länge utan mat. Det är därför inte lätt att bli av med dem, och det kan ta tid att helt ta bort dem, säger Mattsson.

Läs också:

Fyra växter som inte behöver solljus

Full fönster? Inget problem. Här är fyra växter som inte behöver solljus.

Enligt folkhälsa lägger sølvkreet ägg i sprickor, bakom listorna under kakel och golv, eller direkt på näringsämnen. Genom att försegla sådana platser med silikonfogar och ha en bra, regelbunden rengöring, gör du det svårare för silvergrottet att trivas med dig.

  • Är du rädd för dessa små sökrobotar?

strukturella skador?

Mattsson rapporterar att silverkula lever av cellulosamaterial. Det finns dock ingen anledning att frukta att taket kommer att falla över ditt huvud om du får silvergråt på besök.

- De äter lite, men inte så att det påverkar byggmaterial eller konstruktion.

Men om silverskriven i sig inte leder till skador på byggmaterial, kan insekten fortfarande vara ett tecken på problem i konstruktionen? Ja, till viss del.

- Silverskriet beror på hög luftfuktighet och kan därför indikera fuktskador. De är så väl utmattad med denna skada, skriver Statens folkhälsoinstitut på sin informationssida om silverskriet.

Läs även:

Visar fuktmätaren detta nummer är det våta trädet.

Om du arbetar med trä utomhus, ska träet vara tillräckligt torrt. Du kan enkelt kontrollera detta med en fuktmätare.

Och enligt Aad de Voogd, teknisk chef för Rentokil-avdelningen för skadedjurskontroll, kan silverskriet dyka upp på grund av brist på konstruktion, vilket leder till att fukt, stärkelsematerial exponeras.

- Djuren är inte skadligt i sig, men tyder på att det finns fukt / näring till dem någonstans, och sådana platser är ofta resultatet av en bristfällig konstruktion, skriver han i ett svar till en läsare som störs av insekter i badrummet.

Varningsskyltar

Enligt Mattsson är silverskador först och främst ett tecken på skada när det ser ut utanför badrummet.

- I dagens moderna badrum, där det finns hårda, täta ytor som kakel, är sår ärr sällan ett tecken på problem i konstruktionen. Finns det en äldre badrum, kan det vara tecken på fukt i konstruktion, men i de flesta fall är Silver i badrummet bara en varningssignal om att de lever i brunnen där de hittar mat och roar sig i värmen av kablarna, sade han.

- Det är en sämre signal om du hittar dem någon annanstans i huset. Om du upptäcker många Silver såsom köket eller vardagsrummet, kan det vara ett tecken på att det finns en läcka runt diskbänken eller fukt har trängt in i byggandet av ett närliggande badrum.

Läs också:

10 tecken på att katten älskar dig

Katten kan vara svår att läsa. Men om du upplever någon av dessa 10 tecken, vet du att det är kärlek.

  • Silver är ett tecken på fuktig bostad

Om du märker stora mängder silverfiskar någon annanstans än i badrummet, du bör därför undersöka om det finns fuktskador i byggnaden som måste repareras.

Det finns dock ingen anledning till panik vid det första tecknet på silversmeden i huset. Det kan också vara att de bor i ett fuktigt mikroklimat i hemmet, såsom under filtar som ligger på källarvåningen eller i små sprickor nära handfatet.

Hur man förhindrar silverbrottning:

* Rengör avloppet ofta och noggrant.

* Öka rengöringsintervallet och intensiteten.

* Vakuum istället för att tvätta med vatten.

* Förseglad med silikonfogar så att de inte kan gömma sig eller lägga ägg i sprickor.

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära