All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Bli av med skadedjur

Semesterminnen kan vara så många. Stugor är ofta inom räckhåll för affärer och handel. Något som är säkert är att utan rätt hjälpmedel till hands kan snabb surgöring göra den goda semesterupplevelsen.

Nya regeringskrav

Cancer & Co mottog nyligen byrån hos Nippon. Från och med den 1 juli börjar de också sälja produkter från Kirk och Temus. Dessa är välkända kvalitetsprodukter inom insekts- och skadedjurskontrollsegmentet.

- Vi har produkter som täcker de flesta av dina uppgifter när du vill bli av med insekter och skadedjur. Det som är speciellt nu är att regeringen arbetar på en helt ny reglering för mus och råttor. När reglerna införs, vilket inte är datumet för ännu, kommer privatpersoner inte längre att hantera denna typ av gift. En av konsekvenserna är att musikgåvan endast kan säljas i förseglade affärer. För den kommande musikaliska säsongen kommer vi redan ha produkter som uppfyller de nya kraven. Men tills de nya kraven träder i kraft, kommer vi även att sälja temuskorn och temus presentkartonger.

myror på bänkskivan

Mot möss och råttor säljare Krefting & Co. toxiska alternativ mintkulor, mus fällor och en anordning av ultraljudsvågor som följer gnagare.

- Som regel går mössen in i hytterna på hösten. Den största sommaren för stugaägare är myror, vartor och andra insekter, säger hon.

Alternativ här är antiloplådor, lådor med gift. Myrorna tar giftet till den plats där resten av myrorna också ger giften och är därmed utdöda. Samma sak händer med andra typer av motgift såsom Nippon Antidote eller Nippon Antidote. Sprayprodukterna dödar myrorna som tas av läkemedlet.

- Det är ofta svårt att hitta orsaken till problemet, men de flesta myror lockas till matrester och särskilt söta matar. Det är därför tillrådligt att hålla det rent och förvara maten i slutna behållare när du lämnar stugan, säger Løvaas. Om myrorna har kommit in, kommer de nämnda motstötorna att vara till hjälp.

Attacking wood

I Norge finns cirka tio olika vallar, men det finns bara 3-4 arter som kan orsaka materiella skador.

- Men en köksdisk full av sockermus är inte så mysig trots att den inte är skadlig. Då kanske du vill göra en grundlig rengöring innan du lägger ut en motgift där det finns mycket aktivitet. Det är viktigt att myrorna inte har tillgång till någon annan "mat" än motgift.

Myrorna kan också vara störda utomhus. Om du har en uppslamning med många myror nedan rekommenderar Løvaas att lyfta häcken och sprinkla med "Nippon Straw Powder" från Nippon. Det finns vanligtvis ingången till bollen.

- Men det kan också vara längs muren på ditt hus eller vid ett träds rot, säger hon.

Antifouling water

Andra antifoulingmedel fördelas med vatten. Sedan sätter du påsar av motgift i vattenburken och vatten där det finns mycket myror.

- Alla vallar förgiftas. Men nya krav ställs fortfarande på hur mycket gift som finns i produkterna. Vi ändrade innehållet i maurice-rutan förra året efter att ha ändrat presentkravet. Men en viss mängd produkter med gift kommer att vara. Marknaden kommer alltid att behöva bli av med insekter och skadedjur.

Ta bort Vepsebolet

Insektspray kan användas på alla insekter, inklusive myror.

- Det fungerar bra på flugor, sølvsmeder, bananflugor, knutar och vepsar också. Allt från små insekter till flygande insekter. Vi har också en egen spetspray, säger hon.

Veps är inte lika populär för att komma in i stugan. Särskilt inte om det finns en gråtande bubbla som vi pratar om.

- Weed sprayen går till både bols och enda ådror. Men med ett spritt bubbelskum från en trycksprayflaska kan du fukta axeln från tre till sex meter från varandra. Sedan rinner du igen, skrattar Løvaas. Och lägger till: det utrotar bollen.

Små problem först

Krefting & Co erbjuder den första säsongen så många produkter inom insekt- och skadedjurskontrollsegmentet. Insekter och skadedjur kan vara av stor oro och kan orsaka stora kostnader om de inte stoppas i tid. Att använda medel som antingen bekämpar eller jagar bort oönskade besök kan därför vara en billig investering.

Det är till exempel mycket lättare att lägga ut muskulära dikter eller musfällor innan mössen blir tunga och strömmar på ledningar eller byggar bon i isoleringen. Medel för insekter och skadedjur finns i detaljhandeln och i vissa livsmedelsbutiker.

ADVERT

Mest populära