All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Bli av med fukt och radon i processen

- Vi behövde två saker, både ett membran som var vattentätt och ett membran blockerat mot radon, säger Pettersen Moe.

När han hörde om sprutradonmembran på en mässa, började han att läsa om produkterna och så småningom fick reda på att han ville gå för detta i stället för en "duk".

Efter att ha placerat membranet i hela källaren planerar han nu att göra detsamma i en annan byggnad på tomten.

utan skarvar

Det är Jostein Nesland från Mur, skiffer och betong i Drangedal som lagt radonmembran Pettersen Moe. Han säger att denna typ av radonmembran är idealisk för användning i källare.

- Det är ett flytande membran som sprutas på en högtrycksspruta. Jag tycker att det är bra i en källare eftersom du får det helt hårt i sömmarna utan att göra leder, säger han.

Nesland anser att plastdukarna som ofta används som radonskydd i nya byggnader inte är lika bra på lederna.

- Plastet ska vara tätt, men jag tycker att spraymembranet är lättare att applicera och säkrare. Det är också vattentätt och du kan även spruta upp det på väggarna. Har du en källare där det kan finnas problem med vatten skulle jag rekommendera det, säger han.

Nesland säger att membranet är mycket elastiskt och kan även smörjas med diet eller rulle. Det kan sprutas direkt på marken, antingen över eller under isskiktet. Han säger att priset är ca 250 kronor per kvadratmeter utan moms.

Godkänt bordsredskap

Ett radonmembran bör förhindra att radon luft flyter från marken till vardagsrummet. Det är därför viktigt att membranet är helt lufttätt.

John Einar Thommesen är forskare på Sintef Byggforsk. Han berättar för oss att det idag finns 25 "radondukes" som har tekniskt godkännande från Sintef. Det finns för närvarande inga radonfodermembran som har.

Ett sådant godkännande innebär att byggprodukten anses lämplig för användning och uppfyller kraven i byggnadsreglerna (TEK10). Grundläggande egenskaper som täthet, mekaniskt motstånd, stabilitet och hållbarhet testas sedan och dokumenteras.

- Dessa "radondukar" kan läggas på golvet, i golvet eller under byggnaden. De är svetsade eller tejpade i leder, och runt manschetterna har man manschetter eller tätningsmedel. Fördelen med dukar är att de är relativt lätta att fästa vid nybyggnad. De har beprövade manschetter och tätningar mot implementeringar, förklarar Thommesen.

För rehabiliteringsprojekt

Thommesen dock påpeka att sådana tyger kan vara svåra att använda i rehabiliteringen eftersom tätning mot befintliga strukturer kan vara svårt att komma till, och att fukt i golv och väggar kan orsaka problem.

- Vi har inte testat eller godkänt några radonfodermembran. Fördelarna som tillverkarna betonar är att applikationen är enkel och snabb, och membranet blir fullt, elastiskt och sömlöst.Sådana smörjmembran är troligen lättare att genomgå en byggnad som inte har rättats rätt och i rehabiliteringsprojekt tror han.

Thommesen förklarar att för att membranet ska vara effektivt är det viktigt att det är tätt och att övergångar till väggar och ytor är lufttäta.

Han betonar att han inte kan säga något om densiteten, mekanisk motstånd, stabilitet och hållbarhet hos smörjmedlen mot radon.

- Men det är möjligt tillverkare har dokumentation om detta. Membranets densitet beror annars på korrekt tillämpning, det vill säga membrans korrekta tjocklek, säger han.

ADVERT

Mest populära